VUČIĆ PORUČIO MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI: SRAM VAS BILO, LAŽOVI

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s patrijarhom SPC-a Porfirijem te se osvrnuo na situaciju na Kosovu i eskalaciju tenzija.

Komentirao je odluku kosovske policije da zabrani ulazak patrijarhu Porfiriju.

  • Bukvalno smo do 1 ujutro razgovarali. Upoznao sam patrijarha sa sitaucijom iz različitih uglova, političkog, ali i sigurnosnog. Mislim da jučerašnje nepuštanje patrijarha na Kosovo koje su prištinske vlasti izvele, najbolje govore o onima koji su to organizovali. To je samo djelimično Priština, dovoljno je da pogledate saopćenja onih koji su najavljivali da će to oštro da osude – rekao je Vučić.

Saopćenja evropskih zvaničnika nazvao je najvećom sramotom.

  • Mi smo Srbi krivi što imamo SPC i što je njen patrijarh poželio da ode u Pećku patrijaršiju. To saopćenje iz Evrope, tačno bih rekao da je to jedna od najvećih sramota koju su sebi mogli da priušte. Oni ne mogu ni patrijarha ni srpsku crkvu da otmu iz srca srpskog naroda. Vidjeli ste da govore o slobodi kretanja. Veći su problem barikade koje su Srbi postavili kao znak protesta, nego što je zabranjen ulazak poglavaru jedne crkve. Gdje se to događa i da se pravite da ne primjećujete. Zbog čega neko histerično insistira na uklanjanju blokada? Zato što oni jedino tako vide način za rješavanje problema. Tim putevima Albanci uopće ne idu. Te puteve koriste samo Srbi sa sjevera Kosova koji podržavaju barikade kao vid protesta, borbe – naveo je Vučić, prenose srbijanski mediji.
Anadolija

Naglasio je kako će Srbija nastaviti voditi razgovore u interesu srpskog naroda na Kosovu.

  • Vodimo razgovore s predstavnicima međunarodne zajednice, zastupamo interese srpskog naroda na Kosovu. Nisu Srbi izašli na barikade jer im je to palo na pamet. Oni koji su gazili, zajedno s NATO zemljama teritorijalni integritet Srbije, pokušavaju to i danas – kazao je Vučić.

Pojasnio je i da se vode razgovori i s američkim predstavnicima.

  • Radimo i sa Lajčakom, Escobarom i ti razgovori teku. Uključili smo sve resurse i pokušavamo da sačuvamo mir, da se izborimo za mir. Te histerične prijetnje, večeras će da vas Kurti napadne, ne možete da dobijete ništa, cijeli svijet vidi da je Priština upravu. Shvatili smo i po saopćenju za patrijarha. Sram vas bilo sve, lažovi jedni – poručio je Vučić.

Naveo je kako je cilj kosovskih vlasti izbacivanje Srbije za sva vremena s Kosova i „posebno izbacivanje neposlušnog srpskog naroda sa sjevera sa teritorije Kosova“.

Patrijarh Porfirije je izjavio da se mora učiniti sve da se sačuva mir i da ljudski životi moraju biti veći interes od svakog interesa.

  • Moramo učiniti sve da se po svaku cijenu sačuva mir i molio sam predsjednika (Aleksandra Vučića, op. a.) i Vladu da učine sve da se sačuva mir, da ne daj Bože, ne dođe do oružanih sukoba, jer oni nikome dobro doneti neće – poručio je Porfirije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.