VUČIĆ U PROBLEMIMA: OTKRIVENO KO SU NAPADAČI NA KFOR NA SJEVERU KOSOVA

Vlada Kosova optužila je Beograd da "predvodi gomilu ekstremista" na sjeveru zemlje, odakle je u sukobima sa demonstrantima u sjevernoj općini Zvečan povrijeđeno više desetina pripadnika mirovne misije NATO-a na Kosovu.

  • Srpski nacionalistički, šovinistički i grafiti podrške Kremlju sa maskiranim ekstremistima, koji gađaju, vandalizuju i napadaju bilo šta nesrpsko, glavni su pokazatelj motiva nasilnih akcija, koje svi moraju najoštrije osuditi – rekao je predsjednik Vlade Kosova Albin Kurti.

Nakon sastanka sa ambasadorima zemalja KVINTA-e – Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Njemačke i Francuske – i šefom Ureda Evropske unije na Kosovu, Vlada je saopćila da je razgovarano o situaciji na sjeveru zemlje i dogovoreno da se sa njima nastavi bliska komunikacija u narednim satima i danima.

  • Glavni povod i tema sastanka bila su nedavna dešavanja na sjeveru zemlje, posebno nasilne i kriminalne akcije ekstremista demonstranata protiv Kosovske policije, KFOR-a i pripadnika medija – navodi se u saopćenju.

U međuvremenu svjetski mediji donose fotografije napadača na pripadnike KFOR-a.

Zločinačke grupe koje su napale članove NATO misije i pripadnike policije Kosova na sjeveru zemlje nosile su identične kape kakve je nosio zloglasni Veljko Belivuk, vođa kriminalne grupe koja je činila usluge državi Srbiji, odnosno režimu Aleksandra Vučića.

KFOR je saopćio da je oko 25 njihovih vojnika ozlijeđeno u sukobima ispred zgrade Općine Zvečan.

Gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana na sjeveru Kosova danas neće ići u svoje kancelarije u zgradama općina.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećir oglasio se poslije napete situacije u četiri općine na sjeveru Kosova i rekao da neće ići u općinske prostorije. On je naveo da je takvu odluku donio i gradonačelnik Zvečana Ilir Peci, prenosi Demokracia.

Noć u zgradi općine proveo je gradonačelnik Leposavića Lulzim Hetemi, s obzirom da nije postojao način da ode, a sa njim se nalazio i njegov brat.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NARODNA SKUPŠTINA RS USVOJILA “NACRT IZBORNOG ZAKONA RS” U POLA TRI...

0
Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su oko pola tri jutros zaključak u vezi Nacrta izbornog zakona RS na sjednici u Banjoj Luci.