WILLEM PRONK UPUTIO PISMO HAYAT TV NAKON JUČERAŠNJEG BAJRAMA U SREBRENICI

U Srebrenici, koja se nikada ne smije zaboraviti, mjestu gdje je počinjen najveći genocid, gradi se Centar za stare i nemoćne osobe koji Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS u saradnji s organizacijom Stichting “Proplan” iz Holandije.

Tu veliku humanu priču satkanu emocijama i inspirisanim vodiljama, pokrenuo je Willem Pronk, osnivač i direktor ove holanske organizacije.

Dio Bajramskog programa Hayat TV jučer je realizirala baš iz Centra koji je u izgradnji. Tamo smo popili prvu bajramsku kafu i pojeli baklavu baš sa majkama Srebrenice.

Gospodin Pronk nakon našeg realiziranog programa poslao je pismo zahvalnosti koje prenosimo u cjelosti.

Draga moja Hayat familijo, draga Emmaus familijo,

Neizmjerno smo zahvalni na nesebičnosti,  ljubavi i pažnji cijelom timu televizije Hayat koja je podržala ovako human i veliki projekat za izgradnju Centra za starija lica u Srebrenici.

Početak je tu ali moramo udružiti naše snage da se ovaj predivni projekat i završi, kako bi Centar otvorio svoja vrata i postao dom starijih sa područja općine Srebrenica, a naročito naših heroina majki Srebrenice koje će imati prioritet u smiještanju. Ali s vremenom i za druge dobre ljude kojima će biti ljubav i pažnja potrebna.

Jučer su se naši partneri MFS Emmaus, tim ljudi koji se svakodnevno nesebično zalažu svaki dan 365 dana u godini za majke  pobrinuli za predivan ugođaj i atmosferu u Centru.

Majke su gostovale u improvizovanom studiju koji su naše kolege iz Emmausa uredili u već dovršenim kapacitetima centra.

Tim nevjerovatnih insana, dobrih ljudi, koji se ne boje daljine od Sarajeva do Potočara, tim Hayat televizije, na čelu sa producenticom Almom Švrakić, voditeljcama našim divnim dušama punih iskrene emocije, naše Almasa Lazović i Džena Zeničanin su se pobrinule da majke mogu makar na Bajram biti skupa a ne same u svojim domovima bez njihovih najmilijih.

Majke su prije 26. godina ostavljene na milost i nemilost.

Našom odlukom prije par godina to jest MFS-Emmaus i Stichting Proplan da gradimo Centar za majke smo postavili sebi veliki zadatak i rekli smo ne više, nećemo ih i mi napustiti te da im moramo pomoći. Jer njima ne pružiti pomoć bi bilo veoma surovo i nepravedno.

Hayat televizija nam je pružila ruku pomoći i oglasila se na naš poziv i vapaj za pomoć kako bi podigli nivo ove akcije na što veći nivo, da se što više Bosanaca i Hercegovaca uključi u ovu akciju da bi se centar za majke što prije završio.

Jučer smo mogli pratiti uživo program televizije Hayat tokom Bajramskog programa. Divna i emotivna Almasa se doticala različitih tema sa majkama, izmamila je i poneki osmijeh na njihovim licima. Bila je divna skupa sa svim gostima i ambasadorima.

Eh, jučer se popila i prva bajramska kafa, u Centru, u njihovom Centru su majke pojele i njihovu prvu bajramsku baklavu. Majke nisu krile oduševljenje zbog iskazane pažnje koje su danas imali od tima Emmausa ali i vas dragi Hayatovci.

Lično znam da je ovo za njih bio možda i šok, a kako i ne bi bio kada je zadnjih 26. godina bila samo tuga oko njih. Umjesto da uživaju sa svojom djecom, muževima i njihovim najmilijim u bajramskim danima i životu , njima je to oduzeto one su samo imale tugu.

Akobogda mi ovaj projekat želimo i moramo  privesti kraju i okupiti ove hrabre žene na jednom mjestu gdje će im život biti kvalitetniji uz podršku našeg Emmaus tima. Na nama je svima, da majkama pružamo najveću pažnju jer one to zaslužuju, treba da ih volimo i poštujemo. A ne da ih stavimo same i da njihova bol ode u zaborav.

Hvala Hayat televiziji, vama cijelom timu, svim pojedincima i učesnicima današnjeg Bajramskog programa. Uspjeli ste skupa sa nama da malo srebrenog praha dođe u Srebrenicu i u duše naših majki heroina.

Jer bez vas to ne bi ni uspjelo.

Hvala vam u ime Willema Pronka.

S poštovanjem vaš prevodilac,

Azra Husejnović-Draganović

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE