ZA DEVET MJESECI 2022. DIJASPORA U CRNU GORU POSLALA 631 MILION EURA

Najnoviji podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG) pokazuju rast priliva doznaka iz inostranstva, odnosno novca koji crnogorski državljani šalju porodicama iz država u kojima rade.

Prema podacima CBCG-a, od početka godina do kraja septembra, priliv po osnovu doznaka je iznosio 631,89 miliona eura. U odnosu na isti period prošle godine, priliv doznaka je veći za 111 miliona eura ili za 21,5 odsto.

Najveći priliv novca po osnovu doznaka je stigao iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Irske i Velike Britanije sa iznosima većim od 30 miliona eura, a najmanji iz država poput Turkmenistana, Gvatemale i El Salvadora sa iznosima nižim od 300 eura.

Centralna banka Crne Gore evidentira samo iznose koji dolaze formalnim putevima, poput banaka i kompanija koje se bave transferima novca. Procjenjuje se da je priliv doznaka mnogo veći, jer veliki broj crnogorskih građana koji radi u inostranstvu, novac šalje preko porodice i prijatelja i ti iznosi ne ulaze u zvaničnu statistiku.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE