ZA DIO ZEMLJE IZDAN CRVENI ALARM, PADA TUČA I SNIJEG: STIŽE NOVA NAGLA PROMJENA

Nakon iznadprosječno toplog Badnjaka započela je jaka promjena vremena. Kiša, pad temperature, ponegdje i snijeg, obilježit će ovogodišnji Božić. Snijeg je već pao na Zavižanu i na Dinari, pišu hrvatski mediji.

Snijeg na Dinari, gdje se u sljedećim satima očekuje i nagli pad temperature, zabilježila je i panoramska kamera projekta MeteoDinara na planinarskom skloništu Pume na Dinari.

Kako najavljuju meteorolozi, snijeg bi trebao stići u još neke krajeve.

Kako piše meteorologinja N1, na Zavižanu je padao slab snijeg na temperaturi od nula stepeni. Osim na Dinari i Zavižanu, snijeg pada i u Gorskom kotaru.

Snijeg je prolazno moguć u unutrašnjosti Istre, Banovini i Kordunu, u noći na Štefanje i u unutrašnjosti Dalmacije, sutra i u zapadnoj Slavoniji i Posavini.

Uz oborinu treba računati na jak vjetar. Na većem dijelu obale još puše jak jugozapadnjak iako je pod Velebitom već zapuhala bura, a ona će tek jačati prema kraju dana. Uz buru postoji mogućnost da koja pahulja snijega završi i na samoj obali.

Dosad je u većini zemlje promjena donijela kišu. Prema podacima mreže Pljusak.com, do 11 sati najviše kiše je palo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ponegdje i preko 40 litara po kvadratnom metru. Obilnijih pljuskova bilo je i u Zagori sjeverne Dalmacije gdje je ponegdje palo preko 30 litra kiše. Do sada kiše nije bilo u područjima južnije od Makarske.

Tuča je zabijelila Istru. Iako se najprije učinilo da snijeg pada na pazinskom području, ipak se radi o vrlo sitnoj tuči koja je na tlu napravila “pokrivač” od nekoliko centimetara.

Crveno i narančasto upozorenje Meteoalarma za subotu

Prognostičari Državnoga hidrometeorološkog zavoda izdali su subotu crveno upozorenje za područje riječke regije, Kvarnera i Velebitskog kanala te narančasto upozorenje za područje gospićke regije, zapadne obale Istre i Dalmacije.

Na području gospićke regije očekuju se olujni udari sjeveroistočnog vjetra s najjačim udarima vjetra većim od 65 km/h. U riječkoj regiji očekuju se olujni udari bure, a posebno podno Velebita i orkanski. Najjači udari vjetra bit će 110 do 200 km/h.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE