ZA DVIJE GODINE DOBILA VIŠE OD 30 NOVIH FIRMI: POSLOVNA ZONA U ZENICI SVE INTERESANTNIJA ZA ULAGANJA

Poslovna zona u Zenici sve je interesantnija privrednicima koji u sklopu nje otvaraju svoje pogone, a sve to potvrđuje i činjenica da je za dvije godine dobila više od 30 novih firmi.

Brojne aktivnosti Grada Zenice i Agencije ZEDA, koje se odnose na stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta kao što su izgradnja saobraćajnica, komunalne infrastrukture, rekonstrukcija rasvjete i postavljanje videonadzora, rezultirale su sve većim interesovanjem privrednika da upravo u Zenici pokrenu svoje biznise.

U julu 2018. godine u Poslovnoj zoni u Zenici poslovalo je 76 kompanija, a danas ih posluje više od stotinu, čime je Zenica postala mali grad preduzeća.

Iz ZEDA-e su kazali da je u proteklom periodu provedeno pet parcelizacija koje su imale za cilj da omoguće prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta putem licitacije, čime se smanjio kapacitet velikih parcela te stvorio ambijent za izgradnju poslovnih prostora za srednje biznise.

  • U posljednje dvije godine 37 parcela je prodato, a 34 privredna subjekta su postala vlasnici. Ovim se stvaraju preduslovi za otvaranje novih preduzeća, proširenje postojećih, te se omogućava otvaranje novih radnih mjesta. Ako danas posjetite Poslovnu zonu Zenica 1, vidjet ćete da su u toku brojni građevinski radovi i izgradnja poslovnih objekata. Kamioni, bageri, ravnanje i čišćenje parcela, mikseri, pijesak, mješalice, cigle, elementi, armaturne žice i izgradnja poslovnih objekata pokazuju Poslovnu zonu Zenica 1 iz drugog ugla. Nova slika dobit će se tek kada se i ova preduzeća usele u nove objekte i započnu poslovanje –  kazali su iz ZEDA-e.

Među fabrikama koje posluju u Poslovnoj zoni I su i one koje su orijentisane primarno na izvoz, one čiji su klijenti svjetske poznate kompanije orijentisane ka autoindustriji te drugim granama privrede.

Jedna od uspješnijih kompanija u Poslovnoj zoni u Zenici je i firma RM-LH koja 95 posto svojih proizvoda izvozi van BiH, a finansijski direktor Abaz Alispahić je kazao da je kontinuirano ulaganje u poslovnu zonu recept uspješnog poslovanja.

  • Mi smo na tržištu već više od 20 godina i usmjereni smo na instalaciju industrijske opreme i obradu metala. U gradu koji je poznat po privredi i industriji bitno je i da poslovna zona u kojoj su brojne kompanije ima adekvatne uslove za rad. U Poslovnoj zoni smo već 13 godina i svjedoci smo da se kontinuirano radi na ulaganju kako bi svi imali bolje uvjete poslovanja, što i priliči našem gradu – kazao je Alispahić, prenosi Klix.

Iz ZEDA-e su poručili da će ulaganje u infrastrukturu i poboljšanje ambijenta za poslovanje biti primarni ciljevi i u narednim godinama.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE