ZA IFTAR SERVIRAJTE ŠARENU DOLMU PO RECEPU NAŠIH NANA I UZ MERCATOR

Mostarski sahan predstavlja recepturu šarene dolme, uz dodatak japraka i uvalaka a to su kolačići s tim što je ovo aščinsko jelo i nastalo je upravo kombinacijom jela u aščinici. Ali i danas ga njeguju mnoge mostarske domaćice posebno mostarske nane.

Našoj Almasi prepričala  je nana Aiša iz mostara svoj recept: u tanjir se servira nešto safta iz uvalaka tako  Aiša nazva saft od kolačića malih mesnih kuglica, nekoliko kolačića sa strane pa onda nekoliko hercegovačkih japraka, jedna mala bolje pečena paprika dolma jedna punjena bolje pečena paradajz dolma, i nekoliko sogan dolmi. Prelije se mješanim saftom od ovih jela.

Dodatak obavezno kiselo mlijeko ili pavlaka. Postoji još i šarena dolma koja se peče u tepsiji. To je mješana dolma koja se dinsta u dubljuj tepsiji.

Nekoliko patlidžana, nekoliko paprika, malo rastike, može i koji list loze, jedna tikvica, glavica dvije luka za sogan dolmu, te ostali materijali kao za svaku dolmu odnosno punjevinu kako to nana Aiša naziva. Za klasičnu šarenu dolmu potrebno vam je jedna tikvica od koje se mogu dobiti cetiri dolme, dva patlidzana, cetiri paradajza, jedan do dva krompira, crveni luk, meso bez kosti, riža, malo peršunovog lista, malo soli, bibera, aleve paprike, malo kiselog mlijeka, i malo skorupa to vam je slatki kajmak ili mileram.

Neke nane alevu papriku stave na vrelo maslo i dolmu malo zacvrknu. Tikvice se prerežu na komade dužine oko 4 cm, patlidžani se prepolove. Tikvice se ogule tanko, patlidžani očiste i sve se izdubi. Paprike se očiste i izdube. Na paradajzu se otkine poklopac i izdubi.

Pripremi se nekoliko loptica luka kao za sagan dolmu (glavica luka se obari i medju prstima ispukne tako da se dobiju babure. Krompir se opere prepolovi i izdubi. Meso se samelje, preostali luk isjecka, peršun takodjer,  riza se opere, posoli, pobiberi, te se sve izmješa i dobije dolma ili punjevina. Zatim se tom dolmom puni povrće i luk, a paprike i paradajz se pokriju svojim poklopcem, te se sve slaže u šerpu ili tendzeru, zalije vodom i kuha.

Kada je šarena dolma gotovo kuhana, razmuti se malo crvene paprike sa safotom iz dolme i saspe u dolmu.

Dolma se pusti da jos neko vrijeme krčka.

Serviraju se mješane dolme od svakog povrća po jedna u tople tanjire ili sahane uz dodatak malo vlastitog safta, kiselo mlijeko ili slatki kajmakse servira sa starne tanjira ili posipa odozgo po dolmama.

Uživajte u svom iftaru na koji ćete servirati šarenu dolmu po recepu naših nana i uz Mercator.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE