ZA LAKŠI I LJEPŠI SAN: OVE BILJKE SU IDEALNE ZA SPAVAĆU SOBU

S obzirom na činjenicu da biljke proizvode kisik, dobro ih je imati u sobi.

Iako i one, s druge strane trebaju kisik, uvijek ga stvaraju više nego što ga potroše. Dakle, vaše brige i otpori vezani uz zelenilo u spavaćoj sobi skroz su neopravdani.

Ono što na biste trebali paziti jeste da vam biljka nema intenzivan miris, te da joj date što više svjetla. Dakle, prozorska daska ili mjesto uz prozor idealna je pozicija.

Donosimo vam biljke koje su idealne za spavaću sobu, umiruju i osvježavaju, a istovremeno ne zauzimaju mnogo prostora.

Crvena dracena
Vizualno atraktivna dracena vrlo je korisna u spavaćoj sobi, uklanja toksine poput formaldehida, ksilena i trikloretilena. Smjestite ih u spavaće sobe koje imaju dosta sunca te imajte na umu da mogu narasti i do jedan metar.

Lavanda
Jedan od najčešćih prirodnih lijekova, lavanda je korisna za mnoge stvari, kao miris za sapune, šampone ili tjeranje komaraca te osvježavanje garderobe ili stana. Lavanda pruža ugodan miris te pomaže u liječenju nesanice, ali i tjeskobe jer ima veliko umirujuće tj. sedativno djelovanje.

Gardenija
Ima vrlo ugodan miris što je važno za spavaće sobe te djeluje umirujuće te čisti zrak. No vrlo je osjetljiva, tako da je morate redovno zalijevati i staviti na svijetlu poziciju, ali ne direktno na sunce. Također, gardenija voli vlažna mjesta. Tek tada će procvjetati.

Aloa
Nezahtjevne aloe uklanjaju štetne hemikalije u zraku, a svijetlim pjegama na svojim mesnatim listovima ukazuju da je zrak u kojem se nalaze onečišćen, prenosi Vecernji.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.