ZA OSAM MJESECI 746,1 MILION KM MINUSA U ROBNOJ RAZMJENI RS

Vanjskotrgovinski deficit Republike Srpske u proteklih osam mjeseci iznosio je 746,1 miliona KM, pokazuju podaci entitetskog Zavoda za statistiku.

U periodu januar – august 2019. godine obim robne razmjene tog bh. entiteta s inostranstvom iznosio je pet milijardi i 528 miliona KM.

Ostvaren je izvoz u vrijednosti od dvije milijarde i 391 milion KM, što je za 2,3 posto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Uvoz je, u istom periodu, iznosio tri milijarde i 137 miliona KM, što je za 9,4 posto manje u odnosu na isti period lani. Procenat pokrivenosti uvoza izvozom za period januar – august tekuće godine iznosio je 76,2 posto.

Iz RS-a se najviše izvozilo u Italiju i to u vrijednosti od 379 miliona KM, odnosno 15,8 posto i Srbiju 323 miliona KM, odnosno 13,5 posto od ukupno ostvarenog izvoza, javlja Fena.

U istom periodu, najviše se uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti od 578 miliona KM, što je 18,4 posto i Italije, u iznosu od 451 milion KM ili 14,4 posto od ukupno ostvarenog uvoza.

Najveće učešće u izvozu ostvaruje električna energija sa 191 milion KM, što je osam procenata od ukupnog izvoza, dok se najviše uvoze lijekovi, sa ukupnom vrijednošću od 118 miliona KM, što iznosi 3,8 posto od ukupnog uvoza.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PROMO / EUROPSKI MILJENIK DOBIO OSVJEŽENJE

0
Hyundai Tucson je osvojio srca europskih vozača još davne 2004. godine, etablirajući se kao najprodavaniji model i miljenik fanova širom kontinenta.