ZA OSUMNJIČENE U AKCIJI ‘PROFIT’ ZATRAŽEN PRITVOR

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo predložio je Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje pritvora za 11 osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji "Profit" zbog krivičnih djela organizovani kriminal, prevara u privrednom poslovanju, pranje novca, prevara i zloupotreba položaja.

Za dvije osobe predložene su mjere zabrane. Ročišta će biti održana danas u 14:30, a do kraja dana bi trebala biti i donesena odluka suda.

Ove osobe su sumnjiče da su nezakonito ostvarile imovinsku korist od 30 miliona KM.

SIPA je pronašla i oduzela više od milion maraka. Tačnije, privremeno je oduzeto 744.800 eura, 89.400 KM, 10.800 kuna i 13.720 dinara.

Obavljen je i pretres brokerske kuće “Eurohaus”, ali i firmi “Unioninvest” – izgradnja objekata, “Profin invest i KS investment” te Komisije za vrijednosne papire Federacije. Dvojica hapšeni su u svojim stanovima, a obavljen je pretres njihove imovine.

Ova akcija povezana je sa slučajem poznatim kao “NLB Vradis”. Lani je SIPA započela rad na ovom predmetu te podnijela izvještaj Tužilaštvu zbog sumnje na pranje novca. Također, prošle godine SIPA je blokirala i sedam miliona KM na nekoliko računa.

Ročište je zakazano danas u 14:30 u Kantonalnom sudu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.