ZA PRILOG VAM NIJE POTREBAN NI HLJEB: NAPRAVITE ODLIČAN GULAŠ OD GLJIVA

Ovisno o vrsti gljiva, krompire možda treba dodati kasnije kako bi bili istovremeno gotovi.

Bukovačama će možda biti potrebno nešto duže nego šampinjonima, pogotovo ako ih narežete na veće komade.

Dodavati možete i više vrsta odjednom a najbolje prijaju naravno vrganji. Ako nemate svježih, možete dodati i nekoliko suhih koje prethodno namočite 30-tak minuta kako bi omekšali. Gulaš je moguće pripremiti i samo od šampinjona a jelu možete dodati i malo kestena ili čak rotkvica, kao što smo to mi učinili.

Gulašu u kojem su krompiri, nije potreban dodatan prilog, pa ni hljeb ali to je stvar osobnog ukusa i sigurno će odlično prijati. Eventualno možete na vrh dodati koji kiseli krastavac, narezan na kriške uzdužno, kao što se to ponekad poslužuje u Beču.

Gulaš se često priprema i sa zaprškom od malo brašna ali mi brašno izbjegavamo jer jelu mijenja okus. Za zgušnjavanje preferiramo zdrobiti krompire.

Majoran je tipični začin za gulaš ali nije prijeko potreban.

Sastojci:

  • 700 g gljiva
  • 150 g crvenog luka
  • 4 srednje velika krumpira
  • suncokretovo ulje
  • mljevena paprika – oko 3 kašike
  • majoran
  • malo kima (po mogućnosti mljevenog)
  • po želji: piment u komadu
  • oko 150 ml kiselog vrhnja
  • oko 1 l temeljca
  • sol
  • papar

po želji:

  • nekoliko rotkvica zajedno s lišćem
  • lišće mladog luka
  • za posluživanje:
  • vezica svježeg peršina, sitno narezanog
  • još vrhnja
  • kiseli krastavac

Luk narezati, gljive očistiti od zemlje i grubo narezati, krumpir oguliti i narezati na kockice.

Popržiti luk na ugrijanom ulju pa dodati gljive i mljevenu papriku. Malo promiješati par sekundi, dok paprika ne zamiriši pa zaliti s malo temeljca, pišu Okusi.eu. Posoliti, popapriti, dodati kim, majoran, krompire i rotkvice ako ih koristite. Svako malo podlijevati temeljcem.

Kad su i gljive i krompiri skuhani, dodati kiselo vrhnje. Pripazite s količinom kako ga ne bi ispalo previše za vaš ukus. Vrhnje možete poslužiti i posebno, kako bi si svako u tanjir dodao koliko mu odgovara.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE