ZA SAMO JEDNU MINUTU: TRIK ZA RASHLAĐIVANJE KOJI ĆE VAS SPAŠAVATI CIJELO LJETO

Juli je sa sobom, očekivano, donio visoke temperature, a ako je suditi prema onome što smo dosad vidjeli, ljeto će biti vruće, ali stvarno vruće.

Iako će mnogi, uprkos svim “poteškoćama” koje nosi plus 38 stepeni Cellzija, uvijek dati prednost suncu i visokim temperaturama, pred ugodnijim temperaturama u kombinaciji s kišom, bitno je ne zaboraviti rashladiti se – i znati kako se rashladiti.

Toplotni udar nešto je što moramo ozbiljno shvatiti. Kad tijelo proizvede previše topline ili upije previše vrućine, može doći do ozbiljnih posljedica. Zato je, kako smo već spomenuli, bitno znati rashladiti se.

Postoje brojni trikovi i savjeti koji su tu da nam olakšaju život na visokim temperaturama, a jedan od njih je stavljanje hladnog pritiska na određene “vruće” tačke na tijelu.

Ovaj genijalni trik brzo djeluje i spašava na plus 40.

Za stavljanje pritiska koristite led ili rashlađenu bocu vode i osjetit ćete olakšanje. Tačke na koje trebate stavljati pritisak, odnosno nasloniti hladne predmete su:

  • zglobovi
  • iza koljena
  • zglobovi
  • mjesto savijanja lakta
  • vrat
  • sljepoočnice

Zašto su te tačke najbolja mjesta za brzo hlađenje?

Kada su u pitanju vrat i zglobovi, radi se o mjestima koja su pulsne tačke, odnosno područja na kojima možete osjetiti puls jer su krve žile blizu površine kože. Budući da su tako blizu, kada ih stavite u kontakt s nečim hladnim baš zbog te blizine žila brže se spušta temperatura.

Međutim, vrat i zapešća nisu jedine pulsne tačne na tijelu (iako su vjerovatno najučinkovitije). I druga spomenuta mjesta također spadaju u tu kategoriju i iz istog su razloga tačke pritiska.

Koju ćete tačku koristiti za rashlađivanje u određenom trenutku, ovisi o vašoj aktivnosti. Koristite onu koja je najprikladnija u određenom trenutku.

Primjerice, ako vježbate, omotavanje vlažne trake oko zgloba, lakta ili vrata jednostavan je način da se rashladite.

Ako se samo “kuhate” na kauču, možete staviti pritisak na zglobove, koljena i druge spomenute tačke. S obzirom na to da se ne krećete, možete primjerice umotati kockice leda u krpu.

Što se tiče vremena – neki preporučuju da se led na spomenute tačke stavlja po minutu, ali dogovora u tom pitanju nema. Vi u svakom slučaju radite ono što vam se čini ugodno. Također, pazite da pritisak koji stavljate ipak nije prehladan (led, kako je spomenuto, omotajte u peškir ili krpu).

Naravno, imajte na umu da to nije konačno rješenje i stopostotni lijek za vrućinu, ali je dobrodošla pomoć. U nastavku donosimo još nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se rashladite na najvećim vrućinama.

1. Pijte puno, puno vode

Počinjemo sa savjetom koji je toliko puta izgovoren i napisan, ali uvijek je dobro još jednom ponoviti koliko je voda važna. Hidratacija je ključna kada tijelo pokušava održati pristojnu temperaturu. Znojenje, iako ponekad neugodno, također je način na koji se tijelo hladi. Iako je gotovo svaka tekućina bolja od nikakve tekućine, imajte na umu da ništa nije dobro kao voda. Pripazite i da ne pijete previše kafe, ona je diuretik i može imati dehidrirajući učinak.

2. Izbjegavajte direktan boravak na suncu od 10 do 17 sati

Od 10 do 17 sati pokušajte izbjegavati boravak na direktnom suncu, a posebno između 11 i 14 sati jer se radi o periodu kada je najveća mogućnost za dobivanje opekotina od sunca. Ograničavanje izloženosti suncu u spomenutim periodima ograničit će i šanse za pregrijavanje. Ako tokom tog vremenskog razdoblja ne možete izbjeći boravak na suncu, pobrinite se za zaštitu i da vaša odjeća bude prikladna.

3. Prikladno se obucite

Nosite široku, prozračnu odjeću od pamuka i obuću u kojoj vam se noge neće znojiti. Šeširi su također dobar izbor za ljetne vrućine i pomoći će vam da se rashladite. Sunčane naočale zaštitit će pak vaše oči od UV zraka.

4. Jedite ljutu hranu

Iako zvuči nelogično, istinito je – ljuta hrana zapravo će vam pomoći da se rashladite. Ona pojačava cirkulaciju krvi i zbog toga se znojite, a kako smo već napisali, znojenje je proces kojim se tijelo hladi.

5. Jedite ledene lizalice

Omiljeni način rashlađivanja kad ste bili dijete i sada vam može pomoći. Ništa se nije promijenilo i ledene lizalice mogu vam pomoći da se osvježite. Možete ih raditi s lubenicom, šumskim voćem, malinama…

6. Napravite smoothie

Ledene lizalice nisu vam omiljene? Nema problema, i hladni smoothie pomoći će vam da se rashladite i održati vas hidratiziranim. Sigurno imate neku svoju omiljenu kombinaciju, a lubenica je idealan dodatak u ljetnim mjesecima.

7. Jedite više salate

Sigurno vam svakodnevno paljenje pećnice nije omiljena aktivnost u ljetnim mjesecima. Iako nećete odustati od kuhanja, u najtoplijim danima pokušajte se što češće počastiti hladnom salatom umjesto primjerice hamburgerom. Ona će vas osvježiti i rashladiti.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO JUG GRČKE

0
Snažan potres magnitude 5,9 je jutros u 9:12 po lokalnom vremenu pogodio jug Grčke, izvijestio je EMSC na svojim stranicama.