ZA SDA I NIP PRAVEDNO JE PONOVITI IZBORE U TRAVNIKU, HDZ NE ODUSTAJE OD ‘KRAĐE’ NAČELNIČKOG MANDATA

Dok se čeka stav Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH), čelnici travničkih ogranaka SDA i HDZ-a BiH ponovili su kako očekuju da odluka CIK-a bude pravedna i po zakonu.

Pravedna odluka za premijera Srednjobosanskog kantona (SBK) i predsjednika SDA Travnik Tahira Lendu je ponavljanje izbora.

  • Pričekajmo odluku CIK-a, bit će što biti mora. I mi je čekamo sa neizvjesnošću. Ipak, sigurno smo da, ako postoji pravda i pravičnost, ako se poštuju evropski i svjetski standardi, pobjednik će biti proglašen, a naš pobjednik, dr. Peco, pobijedio je. Lokalna zajednica neće osjetiti, imamo načelnika i on radi. Ako se i formira Općinsko vijeće, ono će odrediti ko će biti novi načelnik, u smislu dok se ne dobije novi načelnik kroz demokratski proces izbora – pojasnio je Lendo, prenose lokalni portali.

U HDZ-u su suprotnih stavova od SDA, te poručuju da je za njih sve jasno.

  • Stav HDZ-a je da će CIK postupiti onako kako u zakonu i stoji. Govora o ponavljanju izbora nema u zakonu i samim time nema osnove za takvu odluku. Nama je žao zbog svega što se desilo sa gospodinom Pecom, ali naš je stav da je drugoplasirani u ovoj situaciji ustvari prvoplasirani. Da je bilo koji drugi kandidat bio na mjestu našeg kandidata, zadržali bismo isto mišljenje po tom pitanju – rekao je Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauka, mladih, kulture i sporta i predsjednik travničkog HDZ-a.

Haris Kaniža bio je kandidat Naroda i pravde za načelnika općine Travnik i sa osvojenih 3.177 glasova bio je trećeplasirani, iza dr. Mirsada Pece, koji je preminuo na dan izbora, i Gorana Pejakovića koji je završio na drugom mjestu.

Na svom Facebook profilu je napisao da na osnovu informacija koje dolaze iz CIK-a, izbori u Travniku vjerovatno neće biti ponovljeni, piše Faktor.ba.

Međutim, naknadno je pojasnio za centralna.ba. da je njegov status na FB nastao kao rezultat praćenja izjava članova Centralne izborne komisije u medijima, ali i kao rezultat nedorečenosti Izbornog zakona.

  • Smatram, bez obzira na navedeno, da bi se izbori za načelnika trebali ponoviti i da bi to bilo politički mudro i moralno. Da sam drugoplasirani, ne bih prihvatio mandat jer to nije bila izborna volja građana. Od novog saziva Općinskog vijeća očekujem da bude mnogo bolji od ranijeg, kao i da rade u interesu i za dobrobit svih građana i naroda, sa fokusom na čovjeka i njegove svakodnevne potrebe. Mislim da je došlo vrijeme da se prestane sa nacionalnim retorikama i podjelama – poručio je Kaniža.

Podsjetimo, članovi CIK-a su se prošle sedmice, nakon žestoke rasprave o izbornom procesu u Općini Travnik, koji se zakomplicirao nakon smrti kandidata SDA za načelnika Mirsada Pece na dan izbora, izjašnjavali o prijedlogu Vlade Rogića, koji “većini članova nije uopće bio jasan”.

Rogićevim “upakovanim prijedlogom” koji je odbilo šest članova CIK-a, a on jedini bio “za”, bukvalno bi se ukrao načelnički mandat koji je osvojio preminuli kandidat SDA, a dodijelio HDZ-ovom kandidatu.

Mirsad Peco, kandidat SDA za načelnika, preminuo je na dan održavanja izbora 15. novembra. Osvojio je 10.204 glasa. Iza njega je kandidat HDZ-a BiH Goran Pejaković sa 6.597 glasova, te Rogić smatra da je logično da njemu pripadne mandat. Član CIK-a Suad Arnautović insistira na poništavanju i ponavljanju izbora, dok su ostali članovi CIK-a za to da se sačeka potvrđivanje rezultata, nakon čega bi donijeli odluku.

U susjednoj Hrvatskoj, zakonskim propisima regulirana je primjera radi situacija ukoliko se kod predsjedničkih izbora dogodi da jedan od kandidata koji uđe u drugi krug u međuvremenu umre. Cijeli izborni postupak se ponavlja. Takva praksa primjenjuje se u većini evropskih država.

Centralna izborna komisija BiH obratila se Misiji OSCE-a u BiH tražeći od njih pojašnjenje kako da postupe u ovakvoj situaciji koja nije regulirana Izbornim zakonom BiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE