SASTOJCI:
175g običnog belog brašna tip 400 meko
1 kašika praška za pecivo
1 kašičica mljevenog cimeta
1/2 kašičice mljevenog đumbira
175g omekšalog putera
175g svijetlog muscovado šećera
3 jajeta
2 kašike soka od narandže
200g krupno izrendane mrkve
55g sjeckanih oraha
Za glazuru:
55g punomasnog mekog sira (ABC na pr.)
250g šećera u prahu
nastrugana kora jedne narandže
1 kašika soka od narandže
PRIPREMA:
- Zagrijati rernu na 160 C. Namastite okruglu modlu promjera 23cm..
- Prosijati brašno, prašak za pecivo, cimet i đumbir u posudu za mućenje, dodati muscovado šećer i izmućena jaja. Mutiti sve zajedno dok ne bude sasvim izmiješano, zatim, sipati sok od narandže, mrkvu i isjeckane orahe.
- Sipati masu u pripremljenu posudu za pečenje i izravnati površinu. Peći u prethodno zagrijanoj rerni otprilike 60-70 minuta ili dok kolač ne bude lijepo narastao, čvrst i zlatno smeđe boje.
- Ostaviti kolač da se ohladi 10 minuta u posudi za pečenje, zatim ga izvaditi na žicu i ostaviti da se sasvim ohladi. Za glazuru, stavite sve sastojke u činiju i mutite dok ne dobijete sasvim glatku i gustu masu, dodavajući još malo soka od narandže ako bude potrebno. Namažite glazuru preko gornje strane kolača i ukrasite po potrebi orasima ili ukrasom od marcipana.
Posluživanje:
Kolač je najbolje čuvati u frižideru, ali ga treba ostaviti oko pola sata na sobnoj temperaturi prije serviranja.