SASTOJCI
8 jabuka
150 g sira mascarpone
100 g mljevenih oraha
20 g meda od bagrema
1 kašika sušeniha grožđica
40 g maslaca
60 g šećera
300 ml soka od jabuke
50 ml ruma
1 kašika badema u listićima
1/2 kašikica cimeta u prahu
PRIPREMA

U zdjelu sa sirom dodamo med i izmiješamo sastojke.
Kada dobijemo jednoličnu kremu, dodamo mjevene orahe, grožđice, dobro promiješamo i stavimo na stranu.
U tavu, na rastopljen maslac, dodamo šećer i pričekamo da se počne topiti.
Zatim ulijemo rum i 2/3 soka od jabuka, promiješamo i, kad umak zavri, pričekamo da tekućina napola ispari.
Za to vrijeme jabukama izdubimo sredinu, a kremu premjestimo u vrećicu za istiskivanje.
Potom u tavu s umakom dodamo cimet u prahu i listiće badema, promiješamo i pržimo jednu-dvije minute te maknemo s vatre.
Jabuke premjestimo u vatrostalnu posudu, nadjenemo ih pripremljenom kremom, po dnu ulijemo preostali sok od jabuka, jabuke prelijemo umakom s bademima i sve zajedno stavimo peći 15 minuta na 200°C.
Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.
Prijatno!