ZA VEČERAŠNJI IFTAR PREDLAŽEMO IMAM BAYILDI I TULUMBE

Imam bayildi je jelo koje se priprema sa patlidžanima, koji se filuju mesom ili povrćem. Očuvalo se sve do danas i često se priprema u Turskoj, ali i u kuhinjama Balkana.

Imam bayildi (punjeni patlidžani)

Imam bayildi (punjeni patlidžani) jedno je od najukusnijih proljetnih i ljetnih jela sa povrćem iz osmanskog perioda, iako recept seže još dalje u historiju sve do Bizantije. Očuvalo se sve do danas i često se priprema u Turskoj, ali i u kuhinjama Balkana.

Tokom vremena nastajale su mnoge verzije pripreme, pa danas postoje deseci recepata ovog jela, od kojih neki sadrže meso, a neki ne.

Za večerašnji iftar predlažemo da ovo jelo pripremite sa mesom.

Potrebni sastojci: 5 patlidžana, 1 glavica luka, 1 čehno bijelog luka, 3 tikvice, 3 paradajza, pola kg mljevene junetine, ulje, svježi peršun, so, biber, kiselo vrhnje.

Postupak pripreme:

Uklonite repove srednje velikih patlidžana, prepolovite ih, unutrašnjost izreckajte nožem, posolite i ostavite da stoji oko sat.

Sitno sjeckani luk pržite na ulju dok ne postane staklast, dodajte meso i začine, pa dinstajte dok meso ne bude skoro prženo.

Operite patlidžane od soli, osušite i pržite na vrelom ulju dvije minute. Izvadite ih na kuhinjski papir kako biste otklonili višak masnoće.

Poredajte polovine patlidžana u okruglu tepsiju tako da kora bude s donje strane.

Sredinu lagano udubite viljuškom, pa filujte mljevenim mesom. Rasporedite fil ravnomjerno u svih 10 polovina.

U drugoj posudi pomiješajte sjeckani paradajz, tikvicu, peršun i bijeli luk, malo posolite i pobiberite, pa smjesom punite šupljine između patlidžana.

Pecite oko 30 minuta u folijom pokrivenoj tepsiji, potom odstranite foliju i pustite da jelo porumeni.

Pred kraj pečenja jelo prelijte vrhnjem, pa vratite u rernu na još dvije-tri minute.

Tulumbe

Radi se o kuhanom tijestu koje se potom prži u dubokom ulju, a onda stavlja u ohlađenu agdu.

Potrebni sastojci za tijesto: 4 jaja, 2 čaše vode (otprilike 400 ml), pola čaše ulja, 250 g brašna, prstohvat soli, 2 kašičice šećera, 1 l ulja za prženje.

Agda: 1 kg šećera, 3 čaše vode (otprilike 600 ml), nekoliko kolutića limuna.

Postupak pripreme:

U malo dublju šerpu stavite vodu, ulje, šećer, so i pustite da prokuha. Šerpu sklonite s ringle, pa u nju umiješajte brašno. Miješajte konstantno drvenom kašikom dok ne dobijete čvrstu smjesu u obliku lopte. Tijesto ostavite 10-ak minuta da se prohladi.

Za to vrijeme posebno u zdjeli umutite jaja, pa ih dodajte tijestu. Dobro izmiksajte jaja sa tijestom dok ne dobijete mekšu svilenkastu strukturu tijesta.

Pripremljenim tijestom napunite špricu za tulumbe.
Litar ulja sipajte u dublju posudu, pa u hladno ulje istiskajte tulumbe iz šprice.

Neka ne budu stisnute jedna do druge, jer će se veličina uduplati prilikom prženja.

Staviti posudu na ringlu i pržite tulumbe okrećući ih pažljivo dok ne poprime zlatno žutu boju.

Vrele tulumbe vadite šupljikavom kašikom u agdu koju ste prethodno skuhali i ohladili. Tulumbe trebaju biti u agdi sve dok ne ispržite sljedeću turu tulumbi, a slažite ih u većoj tepsiju jednu do druge.

Pripremljene tulumbe prelijte ostatkom agde. Čuvajte ih na hladnom mjestu, najbolje u frižideru.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BH. KLIZAČKI PAR ISPUNIO NORMU ZA EVROPSKO PRVENSTVO

0
Seniorski reprezentativci Bosne i Hercegovine, plesni klizački par Ekatarina Mitrofanova i Vladislav Kasinskij, imali su odličan nastup na međunarodnom takmičenju "ICE STAR 2021", održanom od 13. do 17. oktobra u Minsku.