ZABRINJAVAJUĆI PODACI: PODVRSTA OMIKRON VARIJANTE SE ŠIRI JOŠ BRŽE

Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) objavila je da podtip BA.2 varijante koronavirusa Omikron ima značajnu prednost u rastu u odnosu na trenutno preovlađujući tip BA.1.

Naveli su da je došlo do povećane stope rasta BA.2 u odnosu na BA.1 u svim regijama Engleske gdje je bilo dovoljno slučajeva da se oni uporede, te da je očigledna prednost rasta trenutno značajna.

  • Sada znamo da BA.2 ima povećanu stopu rasta što se može vidjeti u svim regijama u Engleskoj – rekla je dr Susan Hopkins, glavna medicinska savjetnica.

Agencija je saopćiča da nema podataka o težini BA.2 u poređenju sa BA.1, ali je ponovila da preliminarna procjena nije pronašla razliku u efikasnosti vakcine protiv simptomatske bolesti između dva podtipa omikron.

Brzo širenje BA.1 rezultiralo je da omikron prestigne dominantnu Delta varijantu.

Međutim, hospitalizacija nije porasla u istom obimu, zbog imuniteta stanovništva kroz vakcinaciju i prethodne infekcije, kao i manje težine omikrona.

UKHSA je saopćila da je odvojena analiza pokazala da je između 24. novembra i 19. januara većina primljenih na intenzivnu njegu zbog Covida-19 imala Delta infekcije, iako je omikron rastao i dominirao u broju slučajeva.

Također, je utvrđeno da porast slučajeva omikrona u domovima za njegu nije povezan s povećanjem broja bolničkih prijema.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

IZETBEGOVIĆ ZA HAYAT O REZOLUCIJI O SREBRENICI: ISTINU TREBA PRIHVATITI I...

0
Najavljena Rezolucija o Srebrenici izazvala je pravu pometnju u Srbiji i entitetu RS. Sazivaju se vanredne sjednice, pokušava se negirati genocid, sakriti zločince i istina prikazati onakvom kakva nije