ZAHTJEVI HDZ-A SU BILI PRETVRDI, NA GRANICI ETNIČKOG PREDSTAVLJANJA: ČOLO I BEGIĆ U DDBIH O PROPALIM PREGOVORIMA

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Alma Čolo (SDA) i Zlatan Begić (DF) bili su gosti današnje emisije „Dobar dan BiH“ Hayat TV-a.

Tema su bili propali pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH.

Čolo je kazala da joj je žao što nije došlo do dogovora jer bi voljela da je BiH ispunila obaveze iz presuda Suda iz Strazbura.

  • To bitno za BiH. Da smo mogli napraviti taj iskorak i promijeniti odredbe Ustava i Izbornog zakona koje se odnose na Dom naroda na državnom nivou i Predsjedništvo BiH, jer te odredbe su diskriminirajuće i onemogućavaju sve one koji nisu pripadnici tri konstitutivna naroda i koji ne žive na određenoj teritoriji da budu kandidati na izborima. Mada rješenja koja se predlagana, po meni, nisu baš idealna i najbolja, ali mogao se napraviti neki kompromis – navela je Čolo.

Kazala je da joj je žao što nisu ispoštovali preporuke ODIHR-a, OSCE-ovog odbora koji se bavi izborima. Istakla je da je bilo teško naći kompromis oko modela izbora člana Predsjedništva BiH jer je to model koji vodi u dalje etničke podjele.

  • Veoma je teško bilo izaći ususret HDZ-ovom zahtjevu koji oni zasnivanju na presudi u predmetu „Ljubić“, a koji se tiče Federalnog Doma naroda i to je nešto na čemu se nije mogao postići kvalitetan kompromis i dogovor – kazala je Čolo.

Begić je kazao da je dio pregovora u kojem je DF učestvovao u velikoj mjeri kontaminiran nastojanjima predstavnika EU da na neki način budu megafon i zastupnici interesa HDZ-a.

  • Pred nama se najednom našla kao tema Centralna izborna komisija sa zahtjevom da Dom naroda Parlementa BiH se uključi u izbor CIK-a, iako se ta tema nije trebala na naći na dnevnom redu budući da smo trebali govoriti isključivo o integritetu izbornog procesa. Stekao sam dojam da nas se ucjenjuje i to sam otvoreno rekao predstavnicima EU, sa vrlo jasnim stavom da nećemo dozvoliti ucjene. Sutradan je promijenjen pristup pa se krenulo sa pričom o integritetu izbornog procesa, na kraju nam je rečeno da se sve to vezuje za paket koji se dogovara u susjednoj prostoriji, kao što je poznato nismo prisustvovali tom dijelu pregovora. Za to postoji nekoliko razloga. Na prvom mjestu, prijedlozi koji su stavljeni za sto apsolutno ne slijede presude Evropskog suda za ljudska prava, ne slijede demokratske standarde, uvode BiH u stanje daljih podjela i diskriminacije, što bi u daljoj perspektivi predstavljalo otvorenu mogućnost za dalje sudovanje pred Evropskim sudom i stvaralo nove prepreke na putu pridruživanja EU – kazao je Begić.

Dodao je da DF nije bio ni pozvan na te pregovore, već da su o tome upoznati kada su stigli na pregovore o integritetu izbornog procesa. Istakao je da EU ima pogrešne ciljeve u ovom procesu zbog čega im je pogrešna i metodologija.

Kaže da je taj cilj da se promijeni etnička struktura BiH kroz promjene Izbornog zakona.  

Čolo je kazala da nije imala dojam da je EU imala tako radikalan stav.

  • Zahtjevi HDZ-a su bili pretvrdi, na granici etničkog predstavljanja – rekla je Čolo.

Istakla je da je mišljenja da etničkim prefiksima ispred naziva članova Predsjedništva BiH ne bi bila u cjelosti provedena presuda.

Begić je rekao da bi usvajanjem predloženih rješenja građanina u svemu bilo još manje, a i sada ga ima veoma malo. Razočaran je prijedlozima međunarodne zajednice.

Čolo je govorila i o pritisicima na lidera SDA Bakira Izetbegovića. Istakla da su se razgovori odvijali na specifičan način sa svojevrsnim političkim pritiskom jer se lideri odvoje u sobe i s njima se razgovara po sat-dva.

  • Onda oni izlaze, pa se održava zajednička sjednica. HDZ je bio neko ko je davao najviše prijedloga. Predlagali su dvije izborne jedinice u FBiH da bi došli do rezultata koji žele postići, a to je da hrvatski narod dominantno utiče na izbor jednog člana Predsjedništva BiH iz Federacije. Nisam vidjela nikakvo pismeno mišljenje Venecijanske komisije. O toj nejednakoj vrijednosti glasa bi se trebala očitovati Venecijanska komisija i reći da li odstupa od demokratskih standarda – kazala je Čolo.

Begić je kazao da Čović već ima mehanizme kojima blokira Federaciju.

  • Eto vidite koliko je HDZ ugrožen da može potpuno blokirati implementaciju rezultata vlasti i pri tome držati vlast. Blokirano je imenovanja sudija Ustavnog suda… – rekao je Begić.  

Na pozive za ponovno formiranje tzv. Herceg-Bosne, Begić je kazao da nema loših naroda već samo mogu biti loše politike i politički lideri. Naveo je da ovakvi pozivi dolaze od onih koji su megafoni HDZ-a.

  • Sve se zanemarilo u pregovaračkom procesu osim zahtjeva HDZ-a koji nikako nisu bili u saglasnosti s presudama Evropskog suda – dodao je Begić.  

(Admir Jamaković)

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ZAMJENIK REISUL-ULEME: ISLAMSKA ZAJEDNICA ODGOVORILA POVIJESNOM ZADATKU OČUVANJA EMANETA VJERE

0
Zamjenik reisu-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes-ef. Ljevaković danas je kazivao hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je poručio da je Islamska zajednica odgovorila povijesnom zadatku očuvanja emaneta vjere i organizirane zajednice na ovim prostorima, osiguravajući pretpostavke za njen dalji razvoj i napredak.