ZAHVALJUJUĆI DŽAFEROVIĆU U BRISELU ZNAJU ISTINU, ČOVIĆ JE ŠAMPION BLOKADA, SAZRIO JE ZA SANKCIJE: KOZAR GOVORI ZA 7PLUS

NATO je nedavno upozorio na mogućnost ruskih hakerskih napada u BiH.

Ubrzo se to ostvarilo u vidu anonimnih prijetnji o postavljenim bombama u sarajevskim školama.

O ruskim prijetnjama u BiH i regiji govorili smo u emisiji Sedam plus sa Đurom Kozarom, vojno-politički analitičarem.

Komentarišući anonimne dojave o bombama u Sarajevu, Kozar ističe da se itekako mogu povezati sa upozorenjima NATO-a i prijetnjama ruske ambasade.

  • Teško je optužiti bilo koju stranu dok traje istraga. No, istina je da ruski ambasador u BiH konstantno prijeti, i to je dio rata. NATO upozorava na jak ruski utjecaj na zemlje nečlanice. Rusija je u Vijeću sigurnosti poduzela konkretnu mjeru uskraćivanjem saglasnosti na izbor visokog predstavnika. To je jedna od najavljenih aktivnosti na destabilizaciji BiH. Dolaskom Kalabuhova u BiH pojačan je sigurnosno-obavještajni utjecaj Rusije u BiH. Iza toga stoji GRU – opasna i mračna obavještajna organizacija koja je regrutovala Ruse da ratuju u VRS – upozorava Kozar.

Dodaje da dojave o bombama imaju veze sa onima iz Srbije.

  • Cyber napadi se, kao što znamo, vode bez oružja kao dio specijalnog rata čiji je cilj destabilizacija života u određenom gradu, regiji ili državi kroz sistem hakerskih upada u elektronske i informatičke sisteme. Kada je riječ o dojavama o bombama u sarajevskim školama, na svaku dojavu moramo efikasno reagovati i detaljno istražiti odakle se takve poruke šalju. Pošiljalac je morao imati e-mail adrese svih škola, odakle mu to? Očito su njegove namjere bile zloćudne, ali smo reagovali pripravno. Sigurno da postoji veza sa dojavama o bombama u Srbiji. Tamo postoje pojedine snage koje žele proruski utjecaj. Mi smo se kao zemlja jasno izjasnili o osudi ruske agresije kroz rezoluciju u Generalnoj skupštini UN-a. NATO i EUFOR su garanti mira i stabilnosti u BiH, zato mislim da sukobi nisu mogući. Oni su ovdje uveliko prisutni kroz svoje štabove i saradnju sa Oružanim snagama BiH  – smatra Kozar.

Mišljenja je da se BiH i Gruzija po pitanju ruskih prijetnji ne mogu porediti.

  • Gruzija i BiH se ne mogu upoređivati. Rusija je već napadala tu zemlju i odvojila njen dio. Smatram da to nije uporedivo, tako da me iznenađuju poruke iz NATO-a o tim paralelama. Rusija pokušava da pod svoju šapu stavi BiH posredstvom bh. entiteta RS. Zanimljivo da se tamo ponašaju kao da BiH nije njihova zemlja. Dodikove izjave unose nered i uznemiruju građane. Sve dok Federacija BiH bude za NATO, iz manjeg bh. entiteta će se slati prijeteće poruke. Establishment u entitetu RS ima drugačije planove, ali oni neće biti realizirani – navodi Kozar.

Kako kaže, zvanični Zagreb se preko HDZ-a upliće u unutrašnje stvari BiH.

  • Dokument Hrvatske akademije nauka i znanosti predstavlja miješanje Zagreba u unutrašnja pitanja. Po tome bi Zagreb trebao određivati kakav ćemo imati Izborni zakon i na koji način će se birati članovi Predsjedništva BiH. HDZ jasno opstruira finansiranje Općih izbora u Vijeću ministara BiH, uprkos upozorenjima američke i britanske ambasade, te EU. Čoviću bi najviše odgovaralo da ne bude izbora, jer nije prošao HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona koji je diskriminirajući. On je šampion blokada i kao takav sazrio je za sankcije međunarodne zajednice po uzoru na Dodika – ocjenjuje Kozar.

Kozar je Milanovića karakterisao kao najvećeg desničara u Hrvatskoj

  • Milanović iznosi vrlo štetne i zlonamjerne izjave na račun Bošnjaka. On je postao najveći desničar u Hrvatskoj, napravio je snažan preokret u političkoj karijeri. Mogao bi uživati podršku tih ultradesničarskih snaga u Hrvatskoj koje su uvijek bile za razbijanje BiH – kaže Kozar.

Pominjući posjetu Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Briselu i evropskim zvaničnicima, Kozar istu ocjenjuje kao dobar primjer državničkog poteza.

  • Dobro je što je Džaferović u Briselu iznio istinu o retrogradnim idejama HDZ-a i SNSD-a koji rade protiv BiH. Neka se zna ko gradi mir, a ko ga ruši – poručio je Kozar.

(M. Imamović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PROMO / EUROPSKI MILJENIK DOBIO OSVJEŽENJE

0
Hyundai Tucson je osvojio srca europskih vozača još davne 2004. godine, etablirajući se kao najprodavaniji model i miljenik fanova širom kontinenta.