ZAIMOVIĆ I SALKIĆ ZA HAYAT: NIGDJE U SVIJETU NE POSTOJI GRAD KOJI SE ZOVE PO VAKUFU, JEDINO U BIH

Dr. hfz Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije IZ u BiH i Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a bili su večerašnji gosti u „Ramazanskim razgovorima“.

Piše: Edina Bakić

S njima su Saudin Dahija i Dalila Omerović razgovarali o značaju vakufa.  

Hafize koja je vrijednost vakufa?

  • Vakuf je trajno dobro. Među poznatim vakufima je i osnivač Grada Sarajeva, Isha – beg Isaković. Grad Sarajevo vjerovatno ne bi postojao u ovom obimu da nije bilo vakifa. Mi danas u BiH imamo veliki broj gradova koji su utemeljeni na vakufima. Nigdje u svijetu nemate grad koji se zove po vakufu, jedino u BiH.
Hayat

Vakuf je u suštini nešto dosta važno.

  • To je arapski termin, prije svega označava mnogo više od samog prijevoda. To je izraz dobročinstva, vakifa koji je odlučio da nešto uvakufi za potrebe društva. Kod nas su najpoznatiji vakufi u obliku vjerskih objekata. Također, to su i humanitarna djela. Kod nas postoje i ekonomski vakufi, koji se finansiraju iz aktinosti Islamske zajednice u BiH. Broj vakifa u našoj zemlji iz godine u godinu raste, i hvala našim građanima na tome.

Gospodine Salkiću govorimo o vakufu, kao trajnom dobru.

  • Bošnjaci su se tokom agresije osvijestili i shvatili šta znači ulaganje u opće dobro. Tokom agresije smo izgubili mnogo onoga što smo imali, pa su se poslije mnogi odlučili ulagati u opće dobro. Kada su u pitanju vjerski objekti u nekim mjestima ih je više sagrađeno nego što ih je bilo prije agresije.
Hayat

Kakva je situacija u manjem bh. entitetu?

  • Na tom planu se dosta radi. Trudimo se da ljudi koji žive izvan BiH dobiju adekvatne informacije i dođu u pravom terminu kako bi potvrdili da je to njihova imovina. S druge strane građani i sami pokušavaju da zaštite ono što je njihovo. Postoji opasnost da se izgubi imovina, ali i da se poprave određene mogućnosti.

Hafize koji je put da se postane vakif? Postoji jasna procedura od strane Islamske zajednice u BiH. Prvo se vakif odluči, on je animiran možda tuđim dobrim djelom ili ličnim osjećajem. Daje notaru izjavu koju potpiše, također zavisi gdje se imovina nalazi, pa to ide daljim putem medžlisa, dogovaraju se uvjeti uvakufljenja. Imamo primjere kada vakuf kaže: „ja uvakufljujem svoju kuću, želim da u njoj živim dok sam živ, a poslije da se ovom kućom stipendiraju studenti“. Znači volja vakufa se mora ispoštovati.

https://www.youtube.com/watch?v=NBGx5y1D4rM

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DENNIS GRATZ BI MOGAO BITI KANDIDAT ZA NAČELNIKA OPĆINE CENTAR? IZETBEGOVIĆ:...

0
Dennis Gratz (DF) bi mogao biti kandidat za načelnika općine Centar u Sarajevu, glasi informacija koja se sve češće spominje u javnosti kao opcija.