ZAIMOVIĆ ZA HAYAT: TREBA BITI JASNO DA NEMA DOVOLJNO NOVCA KOJIM BI SVAKOME NAMIRILI ŠTETU PROUZROKOVANU KORONAVIRUSOM

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Zaimović bio je gost u emisiji „Dobar dan BiH“, a s njim smo razgovarali o radu Parlamenta, krizi koju je prouzrokovao koronavirus, te koracima koje će vladajuće strukture poduzeti.

Piše: Edina Bakić

Zaključili ste da se sjednice održavaju online, koji su to još zaključci jučer doneseni?

  • Onog trenutka kada smo shvatili da će biti nemoguće održavati sjednice kako smo dosad radili, krenuli smo na izmjene. Priča sa Domom naroda malo je duža, i još prije osam dana smo zakazali sjednicu, ali su nam onda kolege rekle da bi to bilo rizično. Od jučer smo izmjenili poslovnik, ali smo u situaciji da radimo online.

Da li će to moći funkcionirati?

  • Iz BH Telecoma su nam ponudili najbolji sistem za realizaciju, s obzirom da smo jako zahtjevni i puno nas je.

Na čekanju su rebalans budžeta i tzv. Korona zakon, je li se o tome razgovaralo?

  • Ne bih ja rekao da je to na čekanju, jučer smo dobili dokument o ublažavanju situacije prouzrokovane koronavirusom. Čekat ćemo rebalans i da uporedimo ono što znače efekti. U međuvremenu nama zastupnicima od jučer na raspolaganju Zakon. Radimo na tome da se okupe privrednici koji su pogođeni krizom, kako bi skupa prošli Zakon i da ne bismo nekoga zakinuli. Kroz budžet se finansiraju brojne kategorije koje ne smijemo zapostaviti. BiH će pored tranše MMFa morati tražiti dodatni izvor prihoda, jer penzije i ostale branše ne smijemo oslabiti.
Hayat

Kažete predložene su mjere, mogu li one sanirati ekonomske posljedice?

  • Treba svima biti jasno da novca nema da bi svakome namirili štetu koju je koronavirus napravio. Trebamo napraviti balans i postići solidarnost da svi vide da smo spremni nositi teret krize. Lažna obećanja su da se cijela šteta može pokriti i nadoknaditi.

Govorilo se o smanjenju plaća, hoće li parlementarcima biti smanjenje plaće?

  • Parlament je adresa koja treba da reže plaće, mi smo sve sve maksimalno skresali nabavku auta, izgradnjuu zgrade… Ima incijativa da se smanje plaće, ali treba i to dobro proći i napraviti pravi korak. Moramo napraviti solidarnost sa svim kategorijama koje su pogođene.  

Video pogledajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE