ZAKLJUČCI S HITNE SJEDNICE VLADE FEDERACIJE BIH: UVEZIVANJE STAŽA ZA 371 RADNIKA

Vlada Federacije BiH na današnjoj, 151. hitnoj telefonskoj sjednici donijela je izmjene dvije odluke o odobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava za uvezivanje radnog staža za ukupno 371 zaposlenika.

Prva odluka odnosi se na odobravanje 2.171.661,04 KM, ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, za uplatu doprinosa za PIO/MIO radi uvezivanja staža zaposlenicima privrednih društava iz oblasti namjenske industrije, za 270 zaposlenika PS “Vitezit” d. o. o. Vitez.

Istovremeno je izmijenjena i odluka o izboru korisnika preostalog dijela sredstava utvrđenih u budžetu FBiH za 2019. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije Tekući transferi i drugi tekući rashodi – Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima za uvezivanje radnog staža za uplatu doprinosa za PIO/MIO radi penzionisanja 101 zaposlenika četiri privredna društva u iznosu od 918.725,29 KM.

Privrednom društvu MI „Fering” d. d. Gračanica u stečaju odobrena je dodjela 172.808,55 KM za uplatu doprinosa za PIO/MIO za devet radnika, “Krivaji Mobel” d. o. o. u stečaju 130.225,62 KM za 47 radnika, PD “Rudstroj” d. d. Kakanj 193.905,91 KM za 13 radnika i “Aluminiju” d. d. Mostar 421.785,21 KM za 32 radnika.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije sklopit će s korisnicima grant sredstava ugovore o dodjeli preostalog dijela grant sredstava, s definiranim pravima i obavezama ugovornih strana. Sredstva će privrednim društvima, nakon što se zaključi ugovor s Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije, u skladu s dostavljenim spiskovima zaposlenika koji su stekli uvjete i ostvarili pravo za odlazak u penziju, biti uplaćena na račun Federalnog zavoda PIO/MIO.

ZAJEDNIČKE SOCIOEKONOMSKE REFORME 2019. – 2022.

Na prijedlog premijera Federacije BiH Fadila Novalića, Federalna vlada danas je utvrdila prijedlog akta koji će biti upućen Vijeću ministara BiH za usvajanje dokumenta “Zajedničke socioekonomske reforme za period 2019. – 2022”.

Na sastanku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH s entitetskim premijerima, održanom 26. decembra 2019. godine, dogovoreno je da bi bilo veoma značajno da i Vijeće ministara BiH usvoji dokument pod istim nazivom i u istom tekstu u kome su ga 10. oktobra 2019. usvojile vlade entiteta.

Ovaj dokument pripremljen je u saradnji s Delegacijom Evropske unije u Sarajevu te uz podršku Ambasade Velike Britanije.

On predstavlja nastavak reformskih procesa koji su definirani još kroz zajedničku Reformsku agendu za period 2015. – 2018. godina. Politike definirane u dokumentu “Zajedničke socioekonomske reforme za period 2019. – 2022. godina”, u potpunosti su usaglašene sa Programom ekonomskih reformi za period 2019. – 2021. godina i bile su osnova i za izradu Programa ekonomskih reformi za period 2020. – 2022. godina.

Ključne reformske politike definirane u dokumentu “Zajedničke socioekonomske reforme za period 2019. – 2022. godina” podijeljene su u četiri oblasti: održiv i ubrzan ekonomski rast, reforma javnih preduzeća, reforma zdravstvenog sektora i politike koje pružaju prilike mladima i drugima kategorijama.

USVOJEN IZVJEŠTAJ TIMA ZA PREGOVORE U POSTUPKU MEDIJACIJE SA SEKRETARIJATOM ENERGETSKE ZAJEDNICE

Vlada Federacije BiH usvojila je Izvještaj Tima za pregovore BiH/Federacije BiH u postupku medijacije u predmetu ECS-10/18 sa Sekretarijatom Energetske zajednice od 19. decembra 2019. godine. Pokrenuta je inicijativa prema Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da, u skladu sa Proceduralnim aktom Sekretarijata Energetske zajednice 2018/05/ECS od 25. oktobra 2016. godine o uspostavi Centra za rješavanje sporova i pregovaranje, od ovog sekretarijata u predmetu ECS-10/18 zatraži novi rok za dostavljanje odgovora na Otvoreno pismo ove zajednice, upućeno Bosni i Hercegovini 26. marta 2019. godine.

Federalni premijer zadužen je da inicijativu uputi Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Federalna vlada obavezala je istovremeno JP “Elektroprivreda” BiH d. d. Sarajevo da odmah pokrene nabavku usluge nezavisnog konsultanta za izradu ekonomsko-pravne studije o karakteru Garancije Federacije BiH, izdate u korist “Cexim banke”, u sklopu Projekta gradnje Bloka 7 – 450 MW u TE Tuzla na osnovu važećih bh. i federalnih propisa, kao i relevantne regulative EU o sistemu državne pomoći, koja će služiti u daljnjem postupku pred Energetskom zajednicom.

OSTALE ODLUKE

Federalna vlada danas je produžila do 30. juna 2020. godine važenje Odluke o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti.

Odobreno je izdvajanje 300.000 KM Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije iz ovogodišnje Tekuće rezerve Vlade FBiH Općini Vitez za ponovno pokretanje proizvodnje u PS “Vitezit” d. o. o. Vitez.

Izmijenjena je i dopunjena Odluka o programu utroška sredstava s kriterijima raspodjele Tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima – za sanaciju šteta nastalih od poplava i klizišta, utvrđenim budžetom FBiH za ovu godinu Federalnom ministarstvu prostornog uređenja. Tako je općinama Konjic, Žepće i Zavidovići odobreno po 100.000 KM za sanaciju šteta i obnavljanje oštećene infrastrukture na njihovom području.

Donesene su dvije odluke o izdvajanju sredstava sa pozicije Tekuća rezerva Vlade Federacije BiH za Općinu Olovo u visini od 200.000 KM i za Općinu Žepče 130.000 KM kao finansijska pomoć.

Iz Tekuće rezerve odobreno je 150.000 KM Federalnom ministarstvu kulture i sporta za nabavku koncertnog klavira Javnoj ustanovi “Sarajevska filharmonija”. Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike odobreno je 100.000 KM, od čega za pomoć Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić 60.000 KM, a Pučkoj kuhinji u Mostaru 40.000 KM.

KADROVSKA RJEŠENJA

Nakon što je dala prethodnu saglasnost za razrješenje dosadašnjih vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora JP “Elektroprivreda BiH” d. d. Sarajevo, u ime državnog kapitala, a zbog isteka mandata, Vlada FBiH danas je dala prethodne saglasnosti za imenovanje Izeta Žigića, Milenka Obada, Jakuba Dinarevića, Seada Rešidbegovića, Izudina Džapića i Vanje Bajrami za vršioce dužnosti članova NO ovog javnog preduzeća do okončanja konkursne procedure, a najduže za period do tri mjeseca.

Ove odluke stupaju na snagu danom donošenje i bit će objavljene u „Službenim novinama FBiH“, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE