ZAKLJUČILI STE SEZONU KUPANJA: EVO KAKO NAJBOLJE ZBRINUTI KUPAĆE KOSTIME

Bilo da ste zaključili sezonu kupanja ili se još koji put planirate bućnuti, provjerite u kakvom vam je stanju kupaći kostim kako biste znali možete li na njega računati i idućeg ljeta. Svi ti dani izlaganja soli, sunčevim zrakama, kloru i kemikalijama iz krema za sunčanje vjerovatno su ostavili oštećenja na zahtjevnoj tkanini kostima za kupanje, no nešto ipak možete napraviti kako bi i dogodine bio nosiv i dobro vam pristajao.

U slučaju da se još planirate kupati, a do sad niste baš pretjerano vodili računa o tome kako ga ispirete i sušite, obratite pažnju na ova pravila kojih bi se trebalo pridržavati prilikom brige o tkaninama poput likre, najlona i spandeksa, od kojih se najčešće izrađuju kostimi.

Obavezno ih isperite nakon svakog nošenja, čak i ako ste niste kupali, jer se u tkanje mogu zavući sitne čestice iz okoline i hemikalije iz losiona za sunčanje te ga s vremenom oštetiti.

Perite ih ručno, u toploj vodi u kojoj ste razmutili malu količinu blagog sredstva za pranje.

Pažljivo ih cijedite, nipošto nemojte uvrtati, jer bi se mogla oštetitit elastična vlakna pa će vam kostim početi “visiti”.

Sušite ih bez izlaganja direktnom suncu, a ako je kostim pleten, kukičan ili je od sličnog debljeg materijala, neka se suši na vodoravnoj površini.

Ako se ovog ljeta više ne planirate kupati, evo par savjeta za njegovo sigurno pohranjivanje.

Najprije provjerite je li potpuno suh, kako ne bi uhvatio neugodni miris po vlazi, jer ćete se, što bi u Dalmaciji rekli, “vonja na tufinu” iz kostima teško riješiti.

Kostim pospremite na suho, prohladno mjesto, nikako u garažu ili na tavan. Nemojte ga ostaviti da visi, bolje je da je položen.

Nemojte ih čuvati u plastičnim vrećicama! Bolje ih je staviti u male rupičaste vrećice, kakve se koriste za strojno pranje delikatnog rublja, kako bi svi ostali u paru i kako bi zrak slobodno cirkulirao.

Najbolje ih je pohraniti u ladice, a uz njih pospremiti i koji listić koji se koristi prilikom mašinskog sušenja veša.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NESTAO MIODRAG CVANIĆ IZ VLASENICE: POSLJEDNJI PUT VIĐEN DA ČUVA OVCE...

0
Miodrag Cvanić (Ero) nestao je 16. aprila, u poslijepodnevnim satima na području Donjeg Zalukovika, selo Kojčevina koje se nalazi na području općine Vlasenica.