ZAKON NIJE EFIKASAN BEZ KAZNE, SADA ĆE SE NEGATORI USTRUČAVATI: KADA HOTIĆ ZA HAYAT.BA

Potpredsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” Kada Hotić za Hayat.ba je istakla da je Inzkova odluka satisfakcija za sve žrtve, te da se nada da će zakon biti provodljiv.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, danas je nametnuo dopune o Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Kada Hotić u izjavi za Hayat.ba podsjetila je da su oni godinama tražili od Inzka da nešto poduzme, da donese zakon kojim se kažnjava zakon o negiranju genocida.

  • Obišli smo i sve članice PIC-a da se izjasne o toj Rezoluciji, kako bi našli neku satisfakciju, da se jednom to završi, a ne da bude vječito negiranje i vječito optuživanje.
  • Gospodin Inzko je uvijek govorio neka se vaši dogovore, nije do sada imao hrabrosti da poduzme neke aktivnosti, čak nam je i obećao za 25. godišnjicu, ali nije to uradio, nije do sada skupio hrabrosti da to učini. Dok se zvanično ne potvrdi da postoji taj zakon, kažnjavanje onih koji negiraju genocid jer genocid je nepobitan. Nisam veliki optimista, ali, ukoliko budu postojale kazne, i ako se neko boji kazne, prestat će da negira, jer bez kazne zakon nije provodljiv, nije efikasan. Prestanak negiranja genocida, priznavanje genocida od onoga koje počinio genocid satisfakcija je i za nas porodice žrtava i za BiH. Ako bude kazna zbog negiranja genocida, onda će se i negatori ustručavati, a ko krši zakon, ima odgovornost – Kazala je Hotić za Hayat.ba.

(Ismar Imamović)

INZKO NAMETNUO ZAKON KOJIM SE KAŽNJAVA NEGIRANJE GENOCIDA!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE