ZAKON SNSD-A I HDZ KOJIM IZBACUJU STRANE SUDIJE IZ USTAVNOG SUDA PAO NA DRŽAVNOJ KOMISIJI

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom, niti je podržala principe Prijedloga zakona o izboru sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, saopćeno je iz Parlamenta BiH.

Predlagači ovog zakona bili su zastupnici SNSD-a i HDZ-a, Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović

Inače, ovim prijedlogom se, između ostalog, izbacuju strane sudije iz Ustavnog suda BiH, a riječ je o zakonskom prijedlogu koji je najavljivao lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a nakon što je u februaru izazvao političku krizu zbog presude Ustavnog suda kojom se osporava dio Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a.

Članica Ustavnopravne komisije Alma Čolo (SDA) kazala je da Parlamentu BiH ide negativno mišljenje o ovom zakonu.

  • Ja sam galasala protiv jer mislim da troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava je nešto što je definisano Ustavom i mora se mijenjati ta odredba u Ustavu da bismo ih zamijenili. SDA je protiv toga da u sadašnjem trenutku strane sudije odu iz Ustavnog suda. To su sudije koji su vrsni pravnici i dolaze iz razvijenih demokratskih sistema. Ustavni sud je taj koji štiti Ustavni poredak, demokratiju i ljudska prava. Strane sudije su korisne, barem još neko vrijeme. Promjena ustava treba da prethodi promjeni zakona – kazala je Čolo.

Članica Ustavnopravne komisije Borjana Krišto (HDZ) izjavila da taj zakon ima ustavni temelj i da je vrijeme da BiH preuzme svoju odgovornost kada je u pitanju imenovanja sudaca u Ustavnom sudu BiH.

  • Naglašavam da je Ustav BiH ostavio mogućnosti i stvorio nam obavezu da nakon pet godina od njegovog formiranja Parlament može da odluči o tome kako će se birati sudije. Mi smo u ovom zakonu napravili sve ono što je potrebno BiH i ne vidim razloga da se ovaj zakon nije podržao. Ali očito je poruka drugačija i očito neko želi da BiH upravljaju stranci na prijedlog neke većine koja ovdje postoji i time se šteti interesima BiH i nas koji ovdje živimo – kazala je Krišto.

Član Komisije Dragan Mektić (SDS) kazao je da ga je iznenadio SNSD.

  • Postoje zaključci NSRS-a na kojima je insistirao NSRS o neusvajanju i neodržavanju bilo kakvih odluka na nivou institucija BiH, a sada vidim da su glasali o svim odlukama, a ja sam se držao zaključaka NSRS

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE