ZAMJENICI FUP-A I POLICIJSKIH KOMESARA UPRAVA POLICIJA KMUP-OVA U FBIH NA SASTANKU SA PREDSTAVNICIMA UNDP U BIH

Sastanak Zamjenika direktora Federalne uprave policije i Policijskih komesara/direktora Uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine sa predstavnicima UNDP u Bosni i Hercegovini, Edinom Serezlić i Vedadom Pinjo, vezano za problematiku kontrole malog i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini održan je danas u Zenici.

Na sastanku je također prisustvovao pomoćnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine ujedno i predsjedavajući Koordinacionog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja, Ermin Pešto.

U uvodnom dijelu sastanka zamjenik direktora Federalne policije, Ensad Korman je naveo da smo svjedoci da su međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini, trenutno naši najveći donatori posebno kada je riječ o specijaliziranoj opremi neophodnoj za unapređenje rada policijskih agencija u našoj državi, kao i u organizovanju i održavanju stručnih obuka, u onim segmentima gdje smo deficitarni, a sve sa ciljem da građanima naše države pružimo najveći stepen sigurnosti njihovih života i imovine.

Jedan od naših najvažnijih partnera u ovom segmentu, jeste i misija UNDP-a u Bosni i Hercegovini, koja je prepoznajući značaj materijalno-tehničkog opremanja i kadrovskog jačanja policijskih agencija u državi, tokom prethodnih godina donirala značajnu opremu koja se koristi u svakodnevnom radu svih naših uprava policija.

Također, Korman se osvrnuo na stručne i profilisane obuke, koje su realizovane kako u Bosni Hercegovini, tako i u inostranstvu, na kojima su osposobljeni naši najveći stručnjaci u svom poslu, i oni danas svoje stečeno znanje i iskustvo prenose na naše mlade kolege.

U obraćanju pomoćnika ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Ermina Pešto, prisuti su upoznati o aktivnostima Koordinacionog odbora kada je u pitanju ova oblasti, kao i planiranim aktivnostima iz usvojene Strategije i Akcionog plana za borbu protiv malog i lakog naoružanja za period 2021- 2024. godine.

Naime, Pešto je predstavio rezultate provedene analize, te aktivnosti koje su poduzimane i koje su planirane u narednom periodu: Jačanje forenzičkih kapaciteta – EVOFINDER

  •     K9 – jačanje kapaciteta službenih pasa
  •     Kampanje podizanja svijesti građana
  •     Privredni subjekti promet oružja – kontrola tih subjekata
  •     Evidencije o track rekord podacima
  •     Ideje za kreiranje novih projekata – iskoristiti ideje sa terena od strane Kantona
  •     Uništenje – akcije – bolja saradnja

Kada su u pitanju trendovi u oblast kontrole malog i lakog naoružanja, izneseno je stanje u Bosni i Heregovini, i to:

  • legalno oružje u posjedu građana Bosne i Hercegovine, kao i zapljena na graničnim prelazima
  • smrtni ishodi uzrokovani vatrenim oružjem: samoubistva 806, ubistva 139, nesretni slučajevi 29, prisutno nasilje u porodici uz upotrebu vatrenog oružja;
  • prikupljeno: dobrovoljno predato 2.800 kom, 26.925 kom municije, legalizovano 2.361 kom, onesposobljeno 61 kom.

Glavni povod ovog sastanka je predstavljanje projekta koje UNDP provodi u Bosni i Hercegovini, u okviru Mape puta za kontrolu malog i lakog naoružanja.

S tim u vezi, Edin Serezlić je prezentovao aktivnosti koje su poduzete u sklopu implementacije projekata za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem (CIAT), a koji ima za cilj povećanje opšte sigurnosti, kao i suzbijanje rizika od širenja malog oružja i lakog naoružanja kroz doprinos smanjenju količine nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini.

Također, Serezlić je spomenuo osposobljavanje policijskih službenika u sprečavanju, identifikaciji i borbi protiv trgovine vatrenim oružjem, municijom i eksplozivima, iz/kroz, Bosnu i Hercegovinu, a što je postignuto do sada:

  •     organizovanjem posebnih obuka,
  •     izradom većeg broja nedostajućih procedura,
  •     kao i nabavkom odgovarajuće opreme za detekciju oružja.

Također je imenovani napomenuo da je u toku procedura u okviru projekta CIAT, a koja se odnosi na donaciju specijalizirane opreme, i to kantonalna ministarstava unutrašnjih poslova, dobit će u narednom periodu po jedan endoskop za kontrolu vozila, dok će Federalna uprava policije dobiti jedan detektor za pronalazak eksplozivnih materija.

U drugom djelu izlaganja Serezlić se osvrnuo na PILLAR projekat prevencije i smanjenja posjeda ilegalnog oružja u Bosni i Hercegovini. Cilj ovog projekta je dodatno unapređenje sigurnosti i zaštite na Zapadnom Balkanu i šire kroz ciljane aktivnosti usmjerene na unapređenje kapaciteta BiH za podizanje svijesti stanovništva o odgovornom posjedovanju SALW i informiranje o opasnostima nelegalnog posjedovanja vatrenog oružja, kao i na edukaciju o prepoznavanju individualnih i kolektivnih prijetnji po sigurnost.

Pored toga, ovim projektom se želi doprinijeti promjeni ponašanja i opštoj informiranosti o prijetnjama koje SALW predstavlja za porodice, zajednicu i društvo u cjelini. Ovi ciljevi će biti ostvareni kroz sljedeće ishode/neposredne rezultate:

Agencije za provođenje zakona u BiH kapacitirane za bolje upoznavanje opšte populacije sa opasnostima SALW zahvaljujući razvoju kapaciteta u okviru zvaničnih udruženja policijskih službenica u BiH kao „pokretača promjena“,

Podizanje svijesti ostvareno zahvaljujući strukturiranim kampanjama i aktivnostima na terenu realiziranim širom zemlje te aktivnostima javnog zagovaranja posvećenim razornom uticaju i prijetnji koju nezakoniti SALW predstavlja za opštu javnost, a naročito ugrožene grupe (žene, djecu, mladiće).

Ovim projektom kao aktivni partner projekta biti će Mreža policijskih službenica u Bosni i Hercegovini.

Na predmetnom sastanku doneseni su zaključci:

Obzirom da je u protekloj godini zbog epidemiloške situacije u svijetu izazvane virusom COVID -19, nije bilo mogućnosti da se sprovode planirana obuka u okviru CIAT prijekta za oko 1.200 policijskih službenika iz Federacije Bosne i Hercegovine, policijski komesari/direktori kantonalnih ministarstava unutrašnjih daju punu podršku UNDP-u da se navedene obuke implementiraju na način da se produži rok od šest mjeseci, tačnije do juna 2022. godine.

Zamjenik direktora Federalne uprave policije i Policijski komesari/direktori Uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, daju punu podršku UNDP-u Bosni i Hercegovini kao i drugim međunarodnim partnerima da se u narednom periodu uvede praksa za periodičnim zajedničkim sastancima kada je u pitanju saradnja vezano za provedbe budućih aktivnosti u oblasti kontrole lakog i malog naoružanja i drugih projekata.

  • Kantoni u Federaciji Bosne i Hercegovine imaju obavezu implementacije zadatih ciljeva u aktuelnim projektima;
  •     Ravnopravan pristup svih policijskih agencija u aktivnostima kroz učešće u projektima;
  •     Osigurati učešće relevantnih osoba iz policijskih agencija na radionicama;
  •     Uzeti učešće u ovoj oblasti i iskazati potrebe svojih agencija.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE