ZAPEČENA TJESTETINA SA PILETINOM: RUČAK SPREMAN ZA SAMO 20 MINUTA

Cijela porodica može da se najede!

Sastojci:

1 pileće bijelo meso

200 ml neutralne pavlake za kuhanje

600 ml mlijeka

ulje

100-200 gr tvrdog sira

2 kašike mekog brašna

2 kašike parmezana (40 gr)

So

Biber

Suhi začin

Peršun po ukusu

400 gr testenine (školjke)

Priprema:

Piletini skinuti kožicu i odvojiti kost, a zatim isjeckati na sitne kockice. U jednoj šerpi ili tavu zagrijati ulje ( 50 ml ) pa spustiti meso, začiniti i propržiti dok ne ispari voda i lagano krene da se peče.

Izvaditi bijelo meso u veću posudu, a ulje koje je preostalo presuti u manju posudu u kojoj ćete kuhati sos. Ulje ne morate da prebacujete ako u istoj šerpi pravite sos, a u vatroslanoj pečete. Možete prebaciti u istu šerpu od prženja piletine koju ste koristili da na kraju sve zapečete.

Zagrijati ulje (oko 100 ml), dodati brašno i 2-3 minute pržiti uz stalno miješanje. Naliti zatim mlijeko i neutralnu pavlaku, dodati začine pa miješati dok se sos ne zgusne. Pred kraj umiješati, po želji parmezan, promiješati pa istresti sos preko piletine u većoj šerpi.

Odmah zatim staviti lonac sa vodom, sačekati da provri.

Dodati so i tjesteninu u provrelu vodu pa kuhati 5 – 7 minuta, da thestenina ne nabubri potpuno, ali da je skoro kuhana.

Cjedijkom prebaciti tjesteninu u činiju gdje je piletina i sos. Nije potrebno da cijedite i perete tjesteninu, samo je prebacite lagano ocijedivši je. Narendati pola mjere tvrdog sira, malo posoliti pa sve izmiješati.

Uključiti rernu da se zagrije na 200 stepeni ili to uraditi dok se tjestenina kuha.

Istresti sad sve zajedno, možete od plehova do keramičkih posuda, do vatrostalnih. Šta imate.

Narendati odgore ostatak sira, pa staviti 20 minuta do pola sata da se tjestenina zapeče.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.