Blagotvorno djeluje na zdravlje i imunitet, bogat je vitaminom C, ali je omiljen i zbog niza kombinacija i načina na koje se može pripremati.
Jedna od njih zapečeni kiseli kupus.
Potrebno vam je:
kiseli kupus – 1 glavica
luk – 1 glavica
sos od paradajza – 2 kašičice
krompir – 2 – 4 komada, mali
kobasica – 250 g dimljena
kobasica – 250 g sirova
file – 200 g, dimljen
šunka – 200 g
lovorov list – 2 komada
piment – zrna po ukusu
aleva paprika – 2 – 3 kašičice
ljuta aleva paprika – krupnije mllevena
sol – po ukusu
ulje – 60 ml
Priprema:
1. Isjeckajte luk i dinstajte ga sa malo soli u ugrijanom ulju na umjerenoj vatri. Kupus isjecite na tanke trakice i zajedno s paradajzom, lovorovim listom i alevom paprikom stavite u luk.
2. Kuhajte kratko i sipajte vodu tek toliko da pokrije sastojke. Posolite i dodajte sirovu kobasicu i cijele krompire i kuhajte dok kupus ne omekša i dok voda skoro potpuno ne ispari.
3. Prebacite u glinenu posudu i odozgo poredajte dimljeni file, šunku i dimljenu kobasicu. Pospite tucanom paprikom.
4. Jelo pecite u ugrijanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobije lijepu boju.
Napomena: Krompire možete skuhati posebno i staviti ih na kraju kad stavite da se peče, zato što, ako se kuha s kupusom, postoji mogućnost da naprsne,