ZAPOČETI DOGOVORI O PREMJEŠTANJU PRITVORENIKA IZ KPZ-A SARAJEVO U ZATVOR U VOJKOVIĆIMA

U prostorijama kabineta direktora KPZ-a Sarajevo jučer je održan zajednički radno-konsultativni sastanak menadžmenta KPZ-a Sarajevo i v. d. upravnika novootvorenog državnog zatvora u Vojkovićima Miloša Vujevića.

Sastanku su prisustvovali i Ines Krtalić, šefica kabineta ministra pravde BiH, te Mario Miočević u ime Ministarstva pravde BiH.

Tom prilikom direktor KPZ-a Sarajevo, jedne od najvećih pritvorskih jedinica u BiH, prezentirao je dostignuća nove Uprave od 3. oktobra 2017. godine, gdje je obuhvaćen kompletan sigurnosni sistem, način i okolnosti kontrole postupanja ovlaštenih osoba, kako u segmentu Zatvorske policije tako i tretmana pritvorenih osoba.

Naglašeno je da su postignuti iznimno kvlitetni rezultati koje je Zavod postigao realizacijom i striktnim poštovanjem plana rada proisteklog iz Strategije borbe protiv korupcije, a sve uz kontinuirane kontakte sa Antikorupcionim timom Vlade FBiH te policijskim i sigurnosnim sistemom BiH, FBiH i MUP-a KS.

Također, na sastanku su preliminarno dogovoreni modaliteti saradnje po pitanju načina i okolnosti, te stvaranju plana preuzimanja osoba koje se odlukom Suda BiH nalaze u određenom svojstvu, na izdržavanju kazne zatvora ili mjere pritvora, u prostorijama sarajevskog KPZ-a.

Podsjetimo, Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine potvrdio je, da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta za prvi državni zatvor u BiH, čime je zatvor suštinski stavljen u funkciju, piše Faktor.

Grubeša je kazao i da se očekuje da prvi zatvortenici u državnom zatvoru nađu u maju ili junu sljedeće godine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE