ZAPOŠLJAVANJA RADNE SNAGE: NJEMAČKA OGRANIČAVA BROJ RADNIH VIZA ZA BALKAN

Njemačka je sve bliže odluci o tome hoće li produžiti važenje pravila o zapošljavanju niskokvalifikovane radne snage sa zapadnog Balkana, pomoću koje su desetine hiljada radnika iz BiH našle posao u toj zemlji.

Pravilo je uvedeno 2016. i predviđeno je da važi do kraja ove godine, a uskoro bi njemačke političke stranke trebalo da odluče da li žele pravilo produžiti i nakon isteka ove godine.

Iako i dalje nema zvaničnih informacija, njemački mediji s dobrim kontaktima u njemačkim političkim krugovima tvrde da će pravilo biti produženo, ali da će biti uvedena godišnja kvota od 15.000 radnika iz svih zemalja zapadnog Balkana.

Uprkos tome što nema informacija, njemački dnevnik “Welt am Sonntag” je objavio članak u kojem tvrde da će Poslanički klub CDU-CSU, odnosno stranka iz koje dolazi kancelarka Angela Merkel, podršku produženju važenja ove uredbe uvjetovati uvođenjem kvote.

Kako je saopćeno iz Saveznog ministarstva za rad, koje je u portfelju SPD-a, kažu da je ograničenje moguće postići i bez uvođenja kvota.

Prema nedavno objavljenim statističkim podacima, Njemačka je prošlog mjeseca imala čak 600.000 više nezaposlenih nego prethodne godine.

Međutim, mnogi ističu da naporni fizički poslovi na građevini i dalje ne privlače značajan broj Nijemaca uprkos povećanoj nezaposlenosti, a upravo je to branša u kojoj se nekvalifikovani radnici iz regiona najčešće zapošljavaju.

Osim toga, kako je pokazala njemačka studija, zapadni Balkan ima vješte zanatlije koji su potrebni Njemačkoj, a ta zemlja nema dovoljno ovakvih ljudi, poput zidara, vodoinstalatera, električara, postolara…

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OGROMNE GUŽVE NA VRANDUKU!

0
Na autocesti A-1, spoj sa magistralnim putem M-17, na izlazu iz Nemile prema Zenici, u toku su završni radovi, tačnije, obilježavanje i postavljanje saobraćajne signalizacije.