ZARAZIO SE ŠEF TAJNE SLUŽBE, GLASANJE O NEPOVJERENJU VLADI DOVEDENO U PITANJE

Glasanje o nepovjerenju Vladi Slovenije naredne sedmice dovedeno je u pitanje nakon što je koronavirus potvrđen kod šefa slovenačke obavještajne službe SOVA Janeza Stušeka koji je bio u kontaktu sa poslanicima.

Stušek je u petak bio u zgradi parlamenta i odgovarao na pitanja poslaničkog odbora za kontrolu bezbjednosnih i tajnih službi, a jučer je testiranjem potvrđeno da je zaražen koronavirusom, prenose slovenački mediji. Ovaj odbor ima devet članova, a sa stručnim saradnicima i sekretarom odbora na takvim sastancima bude i po dvadesetak ljudi.

Učesnici sastanka sada čekaju testiranje, što bi sve moglo da utiče na izglasavanje ili neizglasavanje nepovjerenja Vladi Janeza Janše. Slovenački mediji navode da bi sjednica parlamenta na kojoj bi se glasalo o povjerenju Vladi trebalo da bude održana u srijedu, 20. januara.

Grupa od 42 poslanika iz pet opozicionih stranaka ljevice i centra u petak je podnijela prijedlog da se vladi izglasa nepovjerenje, te da se mandat za sastavljanje nove vlade povjeri Karlu Erjavcu, koji je uz Janšu jedan od najiskusnijih političkih veterana.

Janšinoj vladi zamijeraju “razgradnju ustavnog uređenja na svim područjima” – tvrde da uništava ugled Slovenije u međunarodnim odnosima, te posebno da su se neuspješno nosili s pandemijom virusa korona u poređenju sa drugim zemljama.

Slovenački parlament je izmjenama poslovnika za vrijeme krize urokovane pandemijom omogućio izjašnjavanje i glasanje poslanika “od kuće”, preko elektronskih platformi, ali je sada pitanje da li se takav format može iskoristiti za ovako specifičan slučaj, između ostalog i zbog osjetljivosti političke situacije.

Za izglasavanje nepovjerenja Vladi tajnim glasanjem trebalo bi da se za to izjasni najmanje 46 od 90 poslanika.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE