ZASJEDAO KRIZNI ŠTAB KS: ZA 1. MAJ SPREMAJU SE NOVE MJERE

Krizni štab će najvjerovatnije predložiti Vladi KS pooštravanje mjera kada je riječ o okupljanjima za 1. maj kako bi se spriječila veća okupljanja, a samim tim umanjile i mogućnosti za širenje zaraze.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo na danas održanoj sjednici analizirao je aktuelnu epidemiološku situaciju, a osim toga, razgovarano je i o mjerama koje su trenutno na snazi u Kantonu Sarajevo.

Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo je u ovom trenutku znatno stabilnija nego što je to bio slučaj u martu, a Krizni štab svakodnevno prati situaciju u vezi s brojem zaraženih.

Kako saznaje Klix.ba, s obzirom na to da su se trenutne mjere pokazale efikasnim, Krizni štab će predložiti Vladi KS produžavanje aktuelnih mjera uz izuzetak odluka vezanih za obilježavanje 1. maja.

Prvomajski praznici period su godine koji stanovnici Sarajeva tradicionalno obilježavaju na izletištima u velikim grupama, Krizni štab će, najvjerovatnije, Vladi KS predložiti pooštravanje mjera kada je riječ o okupljanjima za 1. maj kako bi se spriječila veća okupljanja, a samim tim umanjile i mogućnosti za širenje zaraze.

Kao i ranije, konačnu odluku o produžavanju ili ukidanju mjera donijet će Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Edinom Fortom.

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo je 21. aprila, u skladu s dogovorom s Kriznim štabom, donijela odluku o relaksiranju određenih epidemioloških mjera. Dopušten je rad kladionicama, fitness centrima, teretanama, spa centrima, javnim bazenima uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Osim toga, ugostiteljskim objektima je dozvoljeno i posluživanje gostiju unutar objekta uz maksimalno prisustvo od 20 osoba.

“Dozvoljava se rad ugostiteljskim subjektima s radnim vremenom do 20 sati, uz prisustvo maksimalno 4 osobe za jednim stolom, a 20 osoba u objektu, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera”, naveli su iz Vlade Kantona Sarajevo.

S obzirom na to da eventualno prolongiranje trajanja policijskog sata ovisi o odlukama Vlade Federacije BiH, u ovom trenutku policijski sat u Kantonu Sarajevo i dalje ostaje isti i trajat će od 21 do 5 sati.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE