ZASLADIT ĆETE SE SIGURNO AKO OVU SLASTICU PRIPREMITE PO RECEPTURI NAŠE ALMASE LAZOVIĆ

Naša vrijedna Almasa Lazović ove srijde, drugog dana u mjesecu ramazanu, kroz „Slatki recept“ donosi još jednu savršenu recepturu.

Posebnu potrebu da pravim zanimljive kolače, izgledom i okusom, imam u ramazanu, govori nam Almasa.

  • Ne znam to objasniti, ali post je dug i važno je kad se omrsimo i lagano iftarimo te pojedemo desert koji ćemo pamtiti i spominjati, pa možda pojesti i za sehur. Vrlo kvalitetni sastojci današnjeg deserta su garancija već rečenog i navedenog. Ovo je najljepši cheesecake u mojoj kuharici.

Za tijesto nam je potrebno:

250 g putera „Dukat“

1 jaje

40 g kakaa ili 4 kašike „Dolcela“

200 g šećera (1 prst manje od 1 čaše vode)

1 paket vanilin šećera „Dolcela“

1 kašičica praška za pecivo „Dolcela“

400 g brašna (3 i malo više od čaše vode)

Krema:

750 g mladog sira 

175 g (krem sira) „Mascarpone“

1 jaje

150 g šećera (2 prsta manje od 1 čaše vode)

1 pakiranje (37 g) praška za puding od vanilije „Dolcela“

1 kašika limunovog soka

120 ml mlijeka (2 prsta manje od 1 velike šoljice čaja)

100 ml ulja (3 prsta manje od 1 velike šolje čaja)

Veličina mog kalupa je 36×24 cm. Stavite materijale potrebne za tijesto u posudu i zamijesite ga. Napravite mekano tijesto. Za vrh kolača odvojite 1/3 umiješanog tijesta. Preostalo veliko tijesto rasporedite na podnožje kalupa s masnim papirom i rasporedite pritiskom ili razvaljajte između dva masna papira. Za pripremu kreme umutite sve sastojke dok se ne pomiješaju. Prebacite pripremljenu kremu u kalup. Podijelite tijesto na komade ručno i stavite ga na kremu.  Pokrijte kalup folijom da prilikom pečenja ne porumeni.  Neka ostane bijelo.  Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni 40 minuta. Možete ga poslužiti nakon što se ohladi na sobnoj temperaturi. 

Za uživanje u slatkom zalogaju nakon iftara servirala sam kolač na preljevu koji sam napravila od „Ledo“ šumskog voća. Ova kombinacija je sjajna i mom kolaču daje dozu kiselkastosti koja je veoma važna.

Pomiješajte 300 g šumskog voća, 1 kašiku šećera, 1 kašiku „Gusnela“ u četvrt  male čajne čaše vode i dodajte ga voću. Kuhajte i sve vrijeme miješajte. 

Ponovno ga prokuhajte i pustite da se ohladi. Umiješajte štapnim mikserom i poslužite kao podlogu za kolač.

Evo prijedloga za sve koji bi brzo nešto slatko pred iftar napravili. Ovo je čokoladni desert u čaši.

Potrebni sastojci su:

½ litra mlijeka „Dukat“

½  čaše šećera (100 g)

 ½  čajne čaše brašna (40 g) „Klas“

1 kašika škroba (15 g) „Gusnel“

1, ½ kašika kakaa (15 g) „Dolcela“

50 g čokolade „Dolcela“

1 kašika putera (20 g) „Dukat“

1 čaša ledene vode (250 ml)

Priprema slastice je jednostavna, ali prvo ohladite vodu u zamrzivaču. 

Ulijte mlijeko u šerpu, dodajte šećer, brašno, škrob i kakao, promiješajte i uključite ringlu. Miješajte i kuhajte dok ne postigne konzistenciju. Nakon što počne ključati, nastavite kratko vrijeme kuhati i maknite s vatre, dodajte puter i čokoladu. Pustite da se ohladi nekoliko minuta, ali povremeno ga promiješajte da se ne skori. Dodajte 1 čašu ledeno hladne vode i dobro promiješajte štapnim mikserom. Ovo će razrijediti vaš desert, ali samo dok se ne ohladi u frižideru. Voda pomaže da dobije sjajnu kremastost, dakle nije kao puding, malo je rjeđa smjesa, ali i dalje je to sjajan desert na kašiku.

Dobro izmiješani krem podijelite u čaše (3-4 čaše). 

Ohladite na sobnoj temperaturi, stavite u frižider do iftara ili sehura i poslužite hladno s naribanom čokoladom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE