Potrebni sastojci za patišpanj:
- 5 bjelanaca
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- Sastojci za smjesu:
- 500 ml mlijeka
- 5 žumanaca
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 50 g čokolade za kuhanje
- oko 200 g keksa
- 300 ml slatke pavlake
- 1 kesica instant želatina
Dekoracija torte:
200 ml slatke pavlake ili šlag pjene
Priprema:
Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo. Smjesu izliti u kalup, obložen papirom za pečenje, pa peći na 200 C oko 30 minuta. Prokuhati 100 ml mlijeka i vanilin šećera, prenosi Kurir.
Pečen patišpanj odvojiti od papira, izbockati pa preliti vrelim mlijekom. Ostaviti da se ohladi.
400 ml mlijeka prokuhati. Umutiti žumanca i šećer, pa preliti vrelim mlijekom. Vratiti na ringlu, pa prokuhati smjesu – fil mješajući sve vrijeme. Čim prokuha maknuti sa vatre.
U toplu smjesu umiksovati želatin. Posebno umutiti 300 ml slatke pavlake, pa sjediniti sa mlakim filom. Ostaviti da se ohladi.
Čokoladu i keks narendati. Dodati u fil, koji se potpuno ohladio, pa sve dobro sjediniti.
U tanjir staviti patišpanj, pa staviti ivicu kalupa za tortu, koju smo obložili folijom. Odozgo staviti krem fil, pa ostaviti u frižider na sat-dva, da se krema stegne.
Kad se krem stegne, skinuti ivice kalupa, pa cijelu tortu premazati umućenom slatkom pavlakom ili šlag pjenom, po ukusu. Dekorisati po želji, pa poslužiti.