Sastojci:
4 krupnija ili 5 manjih jaja
2 čaše šećera
1 čaša jogurta (200 ml)
2 čaše oštrog brašna (čaše su od jogurta 200 g)
100 g suhog grožđa
50 ml ulja
rendan korica 1 limuna ili narandže
1/2 praška za pecivo
2 kašike jogurta
50 g otopljene čokolade
Priprema:
Umutite jaja, dodajte ulje, prosijano brašno sa praškom za pecivo, jogurt, suho grožđe, koricu limuna lii narandže i sve dobro sjedinite.
Pleh prečnika 22 ili 24 cm obložite pek papirom. Čokoladu istopite sa malo ulja, pa dodajte u nju 2 kašike jogurta i malo umućenog tijesta oko 1/3 i sve sjedinite.
Sipajte dio svjetlog tijesta, pa kašikom prošarajte čokoladu. Odozgo svijetli, pa čokoladu i završiti sa svijetlim djelom. Štapićem do dna još malo prošarajte.
Pecite na 190°C oko 50-60 min. Možete da prelijte glazurom od čokolade ili prah šećerom. Sijecite kada se skroz ohladi.