ZAŠTITNE MASKE – OBAVEZNA OPREMA: GDJE KUPITI, KAKO STAVITI I KOLIKO KOŠTAJU

S obzirom na zabrinjavajuće vrijednosti zagađenog zraka u većini bh gradova, sve više se ukazuje potreba za zaštitnim maskama. Donosimo vam sve važne informacije koje trebati znati kako biste ispravno odabrali, nosili zaštitnu masku, i kvalitetno se zaštitili.

Piše: Alem Karamešić

Kada je potrebno nositi masku?

Zaštitnu masku nije potrebno koristiti tokom kratkog boravka napolju, poput odlaska od kuće do škole ili posla, odlaska do prodavnice i slično. Maske nije potrebno nositi ni tokom boravka u zatvorenom prostoru.

Zdrave osobe: ukoliko vani boravite više sati dok je zrak zagađen „OPASNO” po Indeksu kvaliteta zraka (veći od 300) izloženost se može smanjiti nošenjem maske.

Kada je zrak „VRLO NEZDRAV” ili „OPASNO” zagađen maske bi morali nositi svi koji po prirodi posla borave vani: poštari, policajci na raskrsnicama, radnici na gradilištima itd, preporučuju iz Ekoakcije.

Osobe oboljele od hronične bolesti pluća ili srca, starije osobe i trudnice trebaju ili izbjegavati da uopšte izlaze vani ili vanjske aktivnosti smanjiti na minimum već kad je kvalitet zraka označen kao „VRLO NEZDRAV” (Indeks kvaliteta zraka veći od 200). Ukoliko moraju boraviti napolju, izloženost treba smanjiti upotrebom maske. Ukoliko pod maskom osjete neugodu, mogu masku skinuti i odmoriti se.

Ekoakcija starijim osobama, trudnicama i oboljelima od bolesti srca i pluća koji teškoće s disanjem imaju i pri mirovanju ili lakšim naporima, poručuje da trebaju prije korištenja maske konsultovati ljekara. Trudnice tokom drugog i trećeg trimestra trudnoće već mogu imati probleme s disanjem i smanjen kapacitet pluća. Ukoliko se osjećaju neugodno, trebaju odmah prestati koristiti masku.

Kako odabrati masku?

Potražite masku s oznakom EN 149: one su namijenjene smanjenju izloženosti zagađujućim materijama u zraku: česticama, gasovima i pari. Prema sposobnosti zadržavanja lebdećih čestica, klasificirane su u tri klase:

FFP1 može zadržati 80% čestica nošenih zrakom
FFP2 može zadržati 94% čestica nošenih zrakom
FFP3 može zadržati 99% čestica nošenih zrakom.

Za zaštitu od zagađenja lebdećih čestica u zraku preporučuje korištenje maske sa oznakom EN 149 FFP2 ili EN 149 FFP3.

Da li pomaže nošenje hirurške maske, šala ili marame?

Obične hirurške maske NE MOGU efikasno filtrirati opasne fine lebdeće čestice (manje od 2,5 mikrona), premda pravljenjem barijere između nosa i usta smanjuju neugodu koju uzrokuju magla i veće iritirajuće čestice takođe prisutne u zraku.

Šal i marama vas ne mogu zaštiti od finih lebdećih čestica – navode iz Ekoakcije.

Da li je hirurška maska isto što i maske EN 149 FFP2 ili FFP3?

Hirurške maske i maske EN 149 služe različitim namjenama. Hirurške maske su dizajnirane da zaštite okolinu od pljuvačke onoga koji nosi masku. Zdravstveni radnici nose maske da ne bi svojim bakterijama inficirali pacijente.

Maske EN 149 dizajnirane su da osobu koja ih nosi zaštite od lebdećih čestica. Maska može pružiti visok nivo zaštite od lebdećih čestica pod uslovom da se pravilno stavi na lice i da tokom nošenja dobro prijanja na lice.

Kako se stavlja maska?

Masku stavite na lice tako da vam prekrije nos i bradu.

Prebacite vrpce preko glave; jednu vrpcu postavite ispod ušiju, drugu iznad ušiju.

Čvrsto pritisnite metalni ili plastični dio na vrhu maske tako da maska što bolje prione uz lice.

Maska mora dobro prijanjati uz lice! Efikasnost maske zavisi i od toga koliko dobro prijanja uz lice, što će – između ostalog – zavisiti od veličine i oblika lica, dlaka na licu, dizajna maske i načina na koji se nosi.

Koliko se dugo maska može koristiti?

Masku morate zamijeniti čim disanje pod maskom postane otežano ili kada se maska zaprlja iznutra.

Gdje je moguće nabaviti maske?

Maske EN 149 FFP2 ili FFP3 kod nas je moguće kupiti u prodavnicama opreme za zaštitu na radu, apotekama, a u posljednje vrijeme i preko internetske prodaje.

Koliko koštaju maske?

Cijena se obično kreće u rasponu od 2 do 10 KM po komadu. Viša cijena maske ne znači i da će maska pružiti bolju zaštitu, kažu u Ekoakciji.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SPASILAC KOJI JE DANKU (2) TRAŽIO 20 SATI: NA OVIM MJESTIMA...

0
Spasilac Dejan Ševković iz Gorske službe spasavanja (GSS) bio je gost RTS, i tom prilikom je pričao o potrazi za malom Dankom Ilić iz Bora (Srbija), u kojoj je učestvovao više od 20 sati.