ZAŠTO BISTE BADEME TREBALI NAMOČITI U VODI PREKO NOĆI?

Hrskavi i hranjivi bademi savršen su međuobrok kojim ćete brzo obuzdati glad. Zahvaljujući nevjerojatnim zdravstvenim blagodatima, najpopularniji je orašasti plod.

Samo nekoliko badema u vašem desertu ili salati može poboljšati okus i pružiti vam brojne hranjive sastojke poput vitamina E, zdravih masti, cinka, željeza i kalija.

No da biste dobili sve prehrambene blagodati ovog nevjerovatno zdravog orašastog ploda, morate učiniti jedno – “potopiti” ih preko noći, predlaže poznata nutricionistica Pooja Makhija.

Zašto je namakanje badema važno?

Kora badema usporava probavu

Prema Makhiji, žilava i tvrda tekstura kore badema može vašem tijelu otežati probavu. Namakanje preko noći omekšava koru, olakšavajući probavu vašem tijelu. Druga je teorija da namakanje može pomoći oslobađanju vlakana, zbog čega se možete osjećati sitijima. Međutim, studija iz decembra 2018. objavljena u European Journal of Nutrition sugerirala je da namakanje badema ne poboljšava gastrointestinalnu toleranciju.

Namakanje smanjuje nivo antinutrijenata

Još jedna činjenica o bademima jest ta da njihova kora sadrži antinutrijente koji mogu oslabjeti apsorpciju određenih hranjivih sastojaka poput kalcija, željeza, cinka i magnezija. Istraživanja sugeriraju da namakanje žitarica i mahunarki može smanjiti nivo antinutrijenata, ali kada su u pitanju bademi i drugi orašasti plodovi, za njih nema mnogo dokaza.

Namakanje olakšava žvakanje

Bademi su obično vrlo tvrdi i ako ih namočite, možete si olakšati žvakanje. To je važan korak ako ih servirate djeci ili starijim osobama. Štoviše, razbijanje badema na manje komade žvakanjem može pomoći vašem tijelu da iz njih apsorbira više hranjivih sastojaka. Također, istraživanja sugeriraju da usitnjavanje prije namakanja može smanjiti koncentraciju važnih minerala.

Smanjujete rizik od trovanja cijanidom

Gorki bademi prirodno sadrže toksin koji naše tijelo može razbiti u cijanid. No studije sugeriraju da namakanjem gorkih badema možemo smanjiti rizik od trovanja cijanidom. Ipak, ti dokazi su vrlo ograničeni. Dakle, zbog svoje sigurnosti biste svakako trebali izbjegavati gorke bademe.

Kako namočiti bademe?

Namakanje badema je jednostavno. Dovoljno je uzeti 1/2 šoljice vode i u nju staviti 4-5 badema. Ostavite ih preko noći, a ujutro prolijte vodu, oljuštite koru i koristite bademe na željeli način, piše Times Of India. Možete ih dodati u svoj smoothie, salatu ili kolače.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PROČITAJTE KOJA TO MUŠKA NAVIKA ŽENE DOVODI NA RUB ŽIVACA

0
Testosteron također povećava njihov osjećaj samouvjerenosti što ih također ometa u tome da realno prosude određenu situaciju.