ZAŠTO NE TREBATE ODMRZAVATI PILETINU NA SOBNOJ TEMPERATURI?

Da li ste i vi među onima koji pileće meso odmrzavaju tako što ga ostave na kuhinjskom pultu da se otkravi na sobnoj temperaturi? Ako jeste, imamo lošu vijest za vas – to nikako nemojte da radite.

Naime, kada meso dugo stoji na sobnoj temperaturi, stvaranje bakterija je neizbježno, a one se dalje prenose na vaše ruke, kuhinjske krpe, posuđe i mogu da izazovu opasne bolesti.

Još jedan loš način odmrzavanja piletine je u mikrotalasnoj pećnici, jer osim što previsoka temperatura pogoduje razvoju bakterija, usput ćete i uništiti teksturu mesa. To se dešava jer se meso ne odmrzava ravnomjerno, što će se na kraju odraziti i na ukus.

Najbolje što možete da uradite jeste da veče prije nego što ćete spremati pile, meso premjestite u frižider. Postoji i brža metoda – piletinu stavite u plastičnu kesu, dobro zavežite, a potom kesu stavite u posudu sa hladnom vodom. Važno je da voda ne dođe u direktan dodir sa mesom, a nikako ne koristite vruću ili toplu vodu, već isključivo hladnu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SABAHUDIN NA DŽUMU U SREBRENIČKU DŽAMIJU, PJEŠAČI TRI SATA

0
Na dugom putu kroz šumu, obraslim rastinjem, susreće samo čopor divljih svinja i medvjede Sabahudin Mehić (50) iz srebreničkog sela Dimnići svakog petka preko brda i kroz šumu pješači tri sata do najbliže džamije kako bi klanjao džuma-namaz. Dugi put, kaže, prijeđe za tri sata u jednom pravcu uz dva dobra odmora.