Ova vodenasta tekućina zapravo uopće nije voda već sirutka, prirodan protein koji možemo pronaći u svim mliječnim proizvodima.
Sirutka je bogata mliječnim proteinima, a može sadržavati i neke nutrijente iz mlijeka kao što su kalcij i vitamin D. Neki ljudi redovno konzumiraju sirutku dok ju ostali izbjegavaju jer ne žele konzumirati proteine životinjskog porijekla.
Zašto se sirutka uopće pojavljuje?
Kod mnogih mliječnih proizvoda sirutka se s vremenom može odvojiti što je posljedica uvjeta skladištenja. Općenito, izrada jogurta odvija se u dva koraka. Mlijeko se najprije zagrije i djelomično kuha, a zatim toplo mlijeko prolazi proces fermentacije. Tokom zagrijavanja proteini sirutke postaju denaturirani te se mogu spojiti s ostalim proteinima i tako zgusnuti jogurt.
Izrada jogurta je kompliciran proces, a održavanje smjese homogenom tokom vremena i transporta može biti doista velik izazov. Ponekad se sirutka odvaja od jogurta i sakuplja na vrhu, a to se najčešće događa kod vrsta jogurta kao što je grčki jogurt, navodi Net.hr.
Kako izbjeći pojavu sirutke?
Neki proizvođači dodaju emulgatore i zgušnjivače kako bi pokušali riješiti ovaj problem, što zapravo ne utječe na sigurnost jogurta već samo na percepciju kupaca. Sirutke se možete riješiti i tako da dobro promiješate jogurt prije konzumacije, ili jednostavno maknete sirutku i nastavite jesti preostali jogurt.