ZAŠTO SE POSLIJE LJUTE HRANE OSJEĆAMO ODLIČNO: NAUKA IMA ODGOVOR NA OVO PITANJE

Većina ljudi voli da bar ponekad uživa u ljutim ukusima.

Postoje, međutim, i oni koji praktično ne mogu bez paprike i čili sosova, toliko ljutih da od njih obavezno kreću suze na oči.

Zbog čega onda imamo želju za ukusom koji nam, mora se priznati, nije uvijek baš prijatan i izaziva požar u našim ustima?

Pixabay

Nauka ima odgovor na ovo pitanje. Ljuta hrana izaziva gore opisani efekat jer u sebi sadrži kapsaicin.

To je molekul koji se nalazi u ljutim papričicama i on direktno napada receptore bola u našim ustima, koji šalju signal mozgu da nam je nešto vrelo u ustima.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE