ZAŠTO SE POSLIJE LJUTE HRANE OSJEĆAMO ODLIČNO: NAUKA IMA ODGOVOR NA OVO PITANJE

Većina ljudi voli da bar ponekad uživa u ljutim ukusima.

Naš organizam reaguje na ovaj signal znojenjem, što nam pomaže da se ohladimo.

Kada konzumiramo ljuto, raste nam krvni pritisak, ubrzava se srčani ritam i počinjemo da ubrzano dišemo.

Pixabay

Zanimljivo je, međutim, da se nakon ovakve intenzivne reakcije našeg tijela, uglavnom osjećamo bolje nego prije samog obroka. I za ovaj fenomen postoji naučno objašnjenje.

Naime, bol izazvan kapsaicinom stimuliše proizvodnju hemijskih supstanci endorfina i dopamina u našem organizmu. Njihovo lučenje smanjuje bol, ali i izaziva osjećaj blaženosti.

To je dakle jedan od velikih razloga zbog kojih se ponekad odlučujemo za ljutu hranu, iako nam ona uvijek ne prija tokom samog obroka.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

POČELO JE: ĆAMIL DURAKOVIĆ PODNOSI KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV NOVINARA ZBOG NEGIRANJA...

0
Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica, najavio je da će sutra podnijeti krivičnu prijavu protiv novinara Radio-televizije Republike Srpske Branimira Đuričića zbog, kako je naveo, poricanja genocida u Srebrenici.