ZASTUPNIČKI DOM IZGLASAO OPOZIV DONALDA TRUMPA

Zastupnički dom Kongresa SAD-a večeras je izglasao opoziv Donalda Trumpa.

No, Trump je još uvijek predsjednik, a demokrate tek sad čeka teži posao. Postupak se sad seli u Senat, gornji dom Kongresa. Prema Ustavu, potrebne su dvije trećine senatora da se predsjednik osudi i smijeni.

Drugi opoziv

Ovo je drugi put da je protiv Trumpa pokrenut opoziv.

Zastupnički dom Kongresa u kojem većinu imaju demokrati pokušao je Trumpa smijeniti u decembru 2019. pod optužbom da je zloupotrijebio ovlasti i ometao istragu Kongresa o Trumpovim pritiscima na Ukrajinu da istraži tadašnjeg izbornog suparnika Joea Bidena i njegovog sina Huntera Bidena.

Opoziv je i tada prošao u Zastupničkom domu. 230 zastupnika glasalo je za opoziv – demokrati su glasali s 229 glasova za, a pridružio im se jedan nezavisni zastupnik. Nijedan republikanac nije tada glasao za opoziv Trumpa. 197 zastupnika glasalo je protiv opoziva – svi republikanci, zajedno s još dvoje demokrata.

No, Senat pod kontrolom republikanaca oslobodio je Trumpa u februaru 2020.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.