ZASTUPNIČKI DOM SAD-A ŽELI OGRANIČITI TRUMPOVE RATNE OVLASTI

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi najavila je za glasanje o rezoluciji koja bi trebala ograničiti predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da pokreće vojne akcije protiv Irana, nakon što je Teheran raketirao vojne baze u Iraku u kojima su bili američki vojnici.

Pelosi je rekla da će se glasati o predsjedničkim ratnim ovlastima zbog zabrinuti članova Kongresa oko strategije i odluka administracije koje nisu otklonjene na brifingu sa zastupnicima.

Državni sekretar Mike Pompeo, ministar obrane Mark Esper, načelnik združenog stožera Mark Milley i direktorica CIA-e Gina Haspel održali su klasificirane brifinge za svih 535 članova Kongresa kako bi raspravljali o odluci predsjednika Trumpa da naloži napad bespilotne letjelice u kojem je prošle sedmice u Iraku ubijen iranski general Kasim Sulejmani.

Zastupnici i domovi podijeljeni je li Sulejmani bio “neposredna prijetnja”

Nakon zasjedanja, većina Trumpovih republikanaca pohvalila je dužnosnike i udar. Senator Jim Risch, republikanski predsjednik Odbora za vanjske odnose Senata, rekao je da je to bio jedan od najboljih brifinga te da su pružene “kristalno jasne informacije”.

No, demokrati i najmanje dva republikanaca jasno su rekli da službenici nisu pružili dokaze koji bi potkrijepili Trumpove tvrdnje da je Sulejmani predstavljao “neposrednu prijetnju” Sjedinjenim Državama.

Rezoluciju o ograničavanju ovlasti vjerojatno će podržati Zastupnički dom, gdje demokrati imaju većinu, ali ne i Senat koji kontroliraju Trumpovi republikanci.

Pence: Iran zatražio od savezničkih milicija da ne napadaju američke ciljeve

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je u srijedu da su Sjedinjene Države primile obavještajne podatke prema kojima je Iran zatražio od svojih savezničkih milicija da ne napadaju američke ciljeve.

  • Primamo neke ohrabrujuće obavještajne podatke da Iran šalje poruke onim istim milicijama da ne kreću protiv američkih ciljeva ili civila. Nadamo se da ta poruka i dalje odjekuje – kazao je Pence, prenosi Reuters.

Bijela kuća u srijedu navečer je, bez ikakvih detalja, izvijestila da su američki predsjednik Trump i izraelski premijer Benjamin Netanyahu telefonski razgovarali “o kritičnim bilateralnim i regionalnim pitanjima”.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.