ZATVORENICI SE OBRAČUNALI NOŽEVIMA I ORUŽJEM U EKVADORU: NAJMANJE 15 MRTVIH

Sukob zatvorenika u jednom od najvećih zatvora u Ekvadoru rezultirao je s 15 smrtnih slučajeva.

Nacionalna agencija za zatvore pod nazivom Snai saopćila je da su se zatvorenici sukobili koristeći noževe i oružje sve dok čuvari nisu uspjeli uspostaviti kontrolu. Zatvor se nalazi 80 kilometara južno od glavnog grada Quita.

Ekvador je već imao slučajeve smrtonosnih obračuna bandi uz zatvoru, a razlog je droga. Agencija EFE navodi da je u tim sukobima od 2020. godine do danas smrtno stradalo više od 400 zatvorenika.

Ekvadorski mediji javljaju da je u zatvoru Cotopaxi u Latacungi navodno ubijen i šef bande Leandro Norero. On je uhapšen u maju zbog pranja novca.

Nasilje je ovog puta eruptiralo nakon što su UN-ovi eksperti za slučajeve torture posjetili Ekvador kako bi procijenili napore koji se ulažu u svrhu suzbijanja nasilja u zatvorima.

Neki zatvorenici su pokušali iskoristiti situaciju i pobjeći iz zatvora.

U aprilu je ekvadorski predsjednik Guillermo Lasso proglasio vanredno stanje u tri provincije kako bi se suzbilo nasilje povezano s bandama i krijumčarenjem droge. Slično je bilo i prošle godine.

Najgori zatvorski sukob dogodio se u lučkom gradu Guayaquilu u septembru prošle godine kada je ubijeno više od 120 zatvorenika. Prošle godine je ekvadorska policija zaplijenila rekordnih 190 tona droge, uglavnom kokaina.

Video pogledajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SAD ULOŽIO VETO NA PRIMANJE PALESTINE U UN! ABAS: TO JE...

0
Sjedinjene Države jučer su u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda uložile veto na punopravno članstvo palestinske države u UN-u.