ZAVIDOVIĆANI SE DIGLI NA NOGE ZBOG ĆIRE: NAŠA EKIPA JE NA LICU MJESTA, EVO ŠTA SE DEŠAVA

Naš novinar Emerin Ahmetašević danas je u Zavidovićima, gdje je u 17 sati počela protestna šetnja građana ovog grada, a nakon što su se pojavile informacije da bi Ćiro, stara lokomotiva, historijski simbol ove sredine sa svog trenutnog mjesta (u krugu nekadašnjeg preduzeća Krivaja), mogao završiti u Sarajevu.

Sve je krenulo nakon što je Gradska uprava Sarajeva poslala ponudu, koju će kasnije prihvatiti općinski načelnik Hašim Mujanović, za kupovinu ove lokomotive.

Ponuda je prihvaćena, ali se još špekulira hoće li se Ćiro zaputiti za glavni bh. grad ili će sarajevska vlast poslušati glas Zavidovićanki i Zavidovićana i odustati od kupovine iste.

Hayat

Ranije se pričalo da je gradonačelnik Mujanović ignorisao neke odluke Općinskog vijeća kojim bi se obustavila prodaja. Kasnje je on to sve demantirao.

Hayat

Kako sa lica mjesta javlja Emerin, organizatori protesta ne žele incidente. Pozvali su građane da dođu na proteste samo zbog toga jer ne daju historiju i jedan od najvećih simbola grada Zavidovića. To je upravo parna lokomotiva koja je stara više od 120 godina.

  • Građani će krenuti do kruga preduzeća “Krivaja”, gdje će izraziti svoje nezadovoljstvo odlukom Odbora stečajnih povjerilaca da se ova lokomotiva proda gradu Sarajevu kako bi bila na Bistričkoj stanici kao eksponat. Saznali smo i da je upućen javni poziv od strane stečajnih povjerilaca još 2020. godine, i do danas je bilo sedam javnih poziva za prodaju, ali se do maja ove godine niko nije javio da bi kupio ovu parnu mašinu. Kako su nam kazali, obraćali su se gradskoj upravi, ali do sada niko nije imao sluha da nešto tako kupi – kaže naš reporter.
Hayat

Građani su stigli iz različitih smjerova kako bi podržali ove proteste.

Hayat
Hayat
Hayat
Hayat
Hayat
Hayat
Hayat
Hayat

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE