ZBOG DAVORA U KAMBODŽI POMAMAMA ZA ĆEVAPIMA: USRED PANDEMIJE OTVORIO RESTORAN NA PLAŽI I SLUŽI IM BALKANSKU HRANU

Željan avanture, diplomirani ekonomista, Davor Jelačić (33) iz Zagreba prije tri godine otišao je na godišnji odmor u Kambodžu i još se nije vratio.

Zaljubio se u život na rajskom tropskom ostrvu Koh Rongu i odlučio da se tamo preseli. Ubrzo je počeo da radi za jednu kambodžansku firmu koja ima hotele, restorane i proizvodi električnu energiju, a usred pandemije korona virusa, kada je većina ugostitelja stavila ključ u bravu, otvorio je restoran i bar na plaži iz svojih snova, i to ne bilo kakav, već balkanski, piše Index.

  • Na ostrvu je prije korone bilo oko 90% preduzetničkih projekata, dakle hotela, resorta, restorana i barova u vlasništvu ljudi iz Evrope, ali zbog pandemije sve se promijenilo i 80% preduzetnika je bankrotiralo. Tako sada sve prelazi u kineske ruke. Ukratko, na tržištu nekretnina i poslovnih projekata dolazi do velike ponude, a malo je potražnje. Naravno, zbog toga su pale cijene pa se otvaraju brojne mogućnosti za ulazak na tržište – priča Davor.

Ono čega Davoru ni tada nije manjkalo i zbog čega ga svi tamo cijene je marljivost i motivacija te želja da nešto stvori.

  • Iako cijela ova situacija s korona virusom nikome nije išla na ruku, ako se želi uspjeti u ovo vrijeme, treba da se radi više nego inače – tvrdi Davor, čiji se restoran nalazi na plaži Vajt Bič, a kuvari i konobari su mahom Kambodžanci koji su sada postali vješte ćevabdžije i već su pomalo srasli s mirisom balkanskog roštilja.

Davor namirnice nabavlja poprilično zanimljivim i nesvakidašnjim kanalima te ih doprema brodom na svoje malo ostrvo. Restoran nudi kombinaciju balkanskih poslastica, najviše jela s roštilja kao što su ćevapčići, kobasice i pljeskavice, uz koje, naravno, idu kajmak, ajvar i urnebes te azijsko povrće jer Kinezi vole da kombinuju kvalitetno meso s azijskim povrćem, kao što su bok čoi, gai lan i kang kong.

Tako su svoju Novu godinu, odnosno ulazak u godinu bivola, kineski turisti na Koh Rongu ovog februara proslavili uz dim balkanskog roštilja i ćevapčiće koji su se topili u kajmaku, a oduševljenje, kaže Davor, nije izostalo.

  • Moji prijatelji Kinezi su već imali priliku da jedu ćevape jer izgleda da neko naš ima balkanski restoran na sjeveru Kine, tako da im to nije bilo neko otkriće, ali istovremeno su mislili da je feta sir tofu. Razmišljam i da uvedem dostavu hrane jer Kmeri s druge strane ostrva žele da naručuju ćevapčiće. Sviđaju im se jer su im jednostavni za jelo. Naime, oni ih jedu kao nekakav finger fud. S druge strane, Azijati baš ne vole kajmak jer im je previše intenzivnog mirisa i ukusa – kaže Davor.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PROTEINSKE PLOČICE KAO MEĐUOBROK POSLIJE TRENINGA

0
Proteinske pločice vrlo su popularan izbor za međuobrok prije ili poslije treninga.