ZBOG DODIKOVIH BLOKADA: BOLNICE U RS OSTALE BEZ 100 MLIONA EURA BESPOVRATNE POMOĆI

BiH zbog blokada u institucijama juče je ostala bez 140 miliona KM, od kojih je većina namijenjena za projekte koji se tiču direktno poboljšanja života građana, piše banjalučki portal Buka.

Da sve bude još luđe, najveći dio tih sredstava odnosi se na Republiku Srpsku, čiji predstavnici nisu htjeli dati saglasnost na finansiranje projekata putem grantova za zdravstvo, ekologiju, putnu infrastrukturu… Ovim sporazumima trebalo je prihvatiti više od 100 miliona eura bespovratnih sredstava namijenjenih za rekonstrukciju zdravstva na teritoriji RS, od čega 30 miliona eura za izgradnju nove bolnice u Bijeljini, rekonstrukciju Kliničkog centra u Banjaluci, 14 miliona za energetsku efikasnost i 10 miliona evra granta za tretman i odvođenje otpadnih voda Gradiška, prva faza…

Sve ovo je zaustavljeno jer poslanici iz Republike Srpske nisu željeli podržati ovakve investicije zbog stava da se ne učestvuje u odlučivanju u institucijama Bosne i Hercegovine dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH.

Zanimljivo je da su ova grant sredstva bila zaustavljena i za vrijeme blokada zbog ANP-a i formiranja vlasti, te da su tad upravo SNSD i vladajuće partije iz RS ukazivale na problem koji stvara blokada i na novac koji je neophodan da se proslijedi lokalnim zajednicama i entitetima.

„Govoriti o interesu Republike Srpske, a glasati protiv ratifikacije sporazuma o finansiranju bolnica u Republici Srpskoj, kao i protiv ratifikacije sporazuma o prikupljanju i tretmanu otpadnih voda u Gradišci, te još niza sporazuma o dodjeli grant sredstava u vrijednosti od 140 miliona evra koje idu u Srpsku, opasno je licemjerstvo i politička neodgovornost SNSD-a“, rekla je poslanik PDP-a u PD PS BiH Mira Pekić.

„Upravo je to izdaja građana Republike Srpske i djelovanje suprotno našim interesima”, kazala je ona i dodala da su poslanici SNSD-a “imali obraza da kažu ne finansiranju bolnica, ali su se vrlo lako dogovorili da svoj glas daju prijedlogu Denisa Zvizdića vezano za dnevni red sjednice”.

“Vrlo lako su i prije nekoliko dana pristali da potpuno promijene prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH koji je usaglašen sa srpskim političkim liderima, da bi mogli sa HDZ-om predložiti suštinski potpuno drugačiji prijedlog i izbaciti NSRS iz procesa odlučivanja“, dodala je poslanica PDP u Predstavničkom domu Mira Pekić.

Ekonomista Zoran Pavlović navodi da će posljedice ovakvih politika osjetiti jedino građani BiH. Pored toga, većina pozitivnih stvari koje su trebale direktno da se odraze na život građana su zaustavljene.

„Stvar koju mi zaboravljamo, a koju svjesno naši izabrani dužnosnici ne govore je to da su oni plaćeni, odnosno da imaju platu za koju treba da učestvuju u radu koji je za potrebe i korist građana. Mi smo došli u situaciju da je važno da se napravi drama iz koje će se, nakon što neko uradi svoj posao, izroditi situacija u kojoj ćemo mi svi pasti u nesvijest i biti zahvalni što je on uradio taj posao za koji prima platu.

To je totalno izvrtanje demokratskih pravila u bilo kom mehanizmu funkcionisanja države.

Nažalost, po nas, sve je postalo normalno. Uključujući i informaciju da je Parlamentarna skupština u novom sazivu formirana i nije radila godinu dana dok su u isto vrijeme poslanici primali platu, uzimali novac za putovanja, odvojen život, smještaj i slično. Učinili smo BiH mehanizmom uhljebljenja ljudi koji neće da rade svoj posao i ništa ih na to ne može natjerati“, rekao je Pavlović.

On je objasnio i kako će sve ove blokade uticati na život svih nas.

„Mi smo u situaciji da permanentni sukobi najviših izabranih predstavnika na nivou BiH dovode do toga da cijenu takvog ponašanja plaćaju građani koji to ne razumiju. Oni ne razumiju da su izabrani predstavnici plaćeni da rade svoj posao i da se o svemu dogovore. Mi smo sad došli u situaciju da smo postali problem i Evropskoj uniji, SAD-u, zemljama Kvinte itd.

Suština je da gubimo ugled, investitore, ekonomiju i ono za šta su pare obezbijeđene, za projekte od infrastrukturnog značaja se zaustavljaju, a vjerovatno će se tako i nastaviti, jer je očekivati da neće biti usvojen ni budžet za ovu godinu“, rekao je za BUKU Pavlović.

Prema njegovim riječima, naše stranke su postale privatne partije i zbog toga imamo situaciju u kojoj se slijepo slijede vođe, pa čak i kad vam njihove odluke zaustave i unište ono što ste gradili godinama.

„Prema mom utisku, ako neko u partiji donosi sve odluke, onda je to rad po principu privatne kompanije u kojoj je direktor istovremeno i vlasnik. Tako da, ako posmatramo demokratski razvoj našeg društva, došlo je vrijeme da se naše političke organizacije prevaspitaju kako ne bismo dolazili u ovakve situacije.

Ono što je smisao politike, odnosno zadatak političkih izabranih dužnosnika je da stvore bolje uslove za život svojih građana putem svojih programa i aktivnosti koje su realizovali. Mi očigledno više i ne znamo šta je njihova obaveza, ali znamo samo da onaj ko bude izabrani dužnosnik, a ne obogati se za vrijeme svog mandata ili ne stvori medijsku sliku o svojoj neophodnosti, teško da će dobiti sljedeći mandat.

Jer, činjenica da se nije obogatio pokazuje da je glup i nesposoban političar. I to vam sve govori“, zaključio je Pavlović.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NAKON MARATONA PORUČIO DA JE OPROSTIO SUPRUZI KOJA JE NAVODNO UBILA...

0
Patrick Clansy iz Massacheutes, čija je supruga Lindsey navodno zadavila njihovu djecu u naletu postporođajne depresije, završio je Bostonski maraton sa suzama u očima dok je sa sobom nosio uspomene koje čuva kao sjećanje na dvojicu sinova i kćerku.