ZBOG ERUPCIJE VULKANA NA HAVAJIMA MOBILIZIRANA VOJSKA

Vlasti na Havajima mobilizirale su Nacionalnu gardu radi otklanjanja posljedica erupcije Mauna Loe, najvećeg aktivnog vulkana na svijetu, iz kojeg se lava polagano slijeva prema važnoj saobraćajnici.

Dvadeset pripadnika Nacionalne garde američke pacifičke savezne države mobilizirano je “kako bi pomoglo havajskom okrugu u upravljanju cestovnim prometom i u drugim zadaćama povezanim s erupcijom Mauna Loe”, objavila je u ponedjeljak agencija za vanredne situacije na otoku.

Najveći vulkan na otoku, koji je počeo erumpirati 27. novembra, i dalje izbacuje lavu na sjevernoj padini, ali zasad ne prijeti kućama. No vlasti su zabrinute zbog toga što lava brzinom 6 metara na sat teče prema važnoj saobraćajnici Saddle, čije bi zatvaranje natjeralo stanovnike na velik i kompliciran zaobilazak.

Tok lave je sada 3,5 kilometra udaljen od ceste, navodi se u izvještaju Američkog geofizičkog instituta (USGS), ali zbog okolnosti je “teško ocijeniti hoće li i kada doći do ceste”. USGS dodaje da je emisija sumpornog dioksida u padu, ali je i dalje dovoljno velika “da umjereno do znatno utječe na kvalitetu zraka na regionalnom nivou”, ovisno o kretanju vjetra.

Mauna Loa, koja je toliko velika da prekriva polovinu havajskog otoka, nije erumpirala od 1984. Tada je 22 dana rigala lavu, koja se u potocima slijevala prema gradu Hilu, sjeveroistočno od vulkana, i zaustavila se na sedam kilometara od grada.

Vulkan se uzdiže 4169 metara iznad Tihog okeana i jedan je od šest aktivnih vulkana na havajskom arhipelagu. Od 1843. erumpirao je 33 puta. Na najvećem otoku arhipelaga je vulkan Mauna Kea, visok 4207 metara. Jugoistočno od Mauna Loe je vulkan Kilauea, vrlo aktivan u zadnje vrijeme, s gotovo neprekidnim erupcijama od 1983. do 2019. Najnovija, ne tako velika erupcija, traje već nekoliko mjeseci.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.