ZBOG OVE ČOLINE PJESME POSVAĐALI SU SE BREGA I BALAŠEVIĆ

Pjesma "Mađarica" jedan je od najvećih hitova u karijeri Zdravka Čolića, a priča vezana za njen nastanak uzrokovala je da Goran Bregović i Đorđe Balašević nikad više ne sarađuju.

“Mađarica” je bila dio albuma “Malo pojačaj radio” koji je Zdravko Čolić snimao 1981. godine u Londonu. Pjesme na albumu pisali su Duško Trifunović, Đorđe Novković, Marina Tucaković, dok je za pomenutu numeru tekst radio Đorđe Balašević.

Priča vezana za njen nastanak je posebno zanimljiva jer je zapravo uzrokovala spor Balaševića i Gorana Bregovića koji je bio zadužen za komponovanje muzike za pjesmu.

Arhiv

Pjesma je prvenstveno nosila naziv “Opatica”, međutim, Brega je bio uvjeren da će pjesma bolje proći ako se bude zvala “Mađarica”.

Kako je Balašević bio poznat kao umjetnik koji ne voli izmjene svojih tekstova nije pristao na Bregin prijedlog. Međutim, Čolić se ipak odlučio za naziv “Mađarica” što je uzrokovalo da dva umjetnika nikad više nisu sarađivali.

Uzevši u obzir koliki je “Mađarica” bila hit, čini se da je ipak ispravno odlučio, piše Klix.

Album “Malo pojačaj radio” prodat je u više od 300.000 primjeraka, a na listi pjesama našle su se i “Sjedni mi u krilo”, “Oktobar je, počinje sezona kiša”, kao i “Zbogom Ivana”.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.