ZBOG OVIH NAVIKA SE DEBLJATE I POSTAJETE HRONIČNI BOLESNICI

Upale spadaju među najčešće uzroke hroničnih bolesti i prekomjerne težine.

Svježe začine zamijenite suhim

Začini su bogati antioksidansima polifenolima i zbog toga su odlično protivupalno sredstvo.

– Preporučila bi upotrebu što više začina pri svakom obroku – tvrdi Shemek i savjetuje konzumiranje piletine s origanom i bijelim lukom.

Iako su origano, majčina dušica i bosiljak bogati antioksidansima, pokazalo se da suhi sadrže veće količine od svježih.

Izbjegavajte antibiotike

Antibiotici uništavaju i dobre bakterije jednako kao što uništavaju loše, mogu rezultirati bakterijskom neravnotežom i potaknuti stvaranje upala – kaže Shemek, prenosi Faktor.ba.

Istraživanje mBio pokazalo je da samo jednokratna konzumacija antibiotika može promijeniti mikrobe u utrobi do čak godinu. Stoga ljekari preporučuju pravodobnu konzumaciju antibiotika samo onda kada vam zaista i treba, a tu spada liječenje bronhitisa, prehlade ili grlobolje, navode stručnjaci.

Ilustracija

Jedite jaja

– Neka vaše oruđe protiv upala bude vitamin D, tvrdi Kellyann Petrucci, autorica knjige The 10-Day Belly Slimdown.

Ona kaže da je vitamin D ustvari hormon zbog čijeg nedostatka tijelo ne može zaustaviti upalu.

Vitamin D možete dobiti iz različitih dodataka prehrani, ali i iz same prehrane ukoliko ona uključuje losos, tunu i žumanca jaja.

Trening visokog intenziteta je poželjan

– Iako je bilo kakav trening dobar za tijelo, onaj visokog intenziteta, pokazala su istraživanja, smanjuje upalu u hipokampusu, neuronskoj strukturi mozga u kojoj nastaju emocije – tvrdi Petrucci.

Uostalom, ta vrsta treninga smanjuje i upale kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 kao i kod pacijenata s prekomjernom tjelesnom težinom ili onih pretilih.

Najbolje učinke, tvrdi Petrucci, dobit ćete ako ovu vrstu desetominutnog treninga radite tri puta sedmično.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VELIKI NEREDI U TIRANI: DEMONSTRANTI PALE ZGRADE, POLICIJA MORALA DA INTERVENIŠE

0
Opozicija je danas u glavnom gradu Albanije Tirani organizovala proteste protiv rukovodstva grada, a u jednom momentu sve je postalo nasilno.