Svježe začine zamijenite suhim
Začini su bogati antioksidansima polifenolima i zbog toga su odlično protivupalno sredstvo.
– Preporučila bi upotrebu što više začina pri svakom obroku – tvrdi Shemek i savjetuje konzumiranje piletine s origanom i bijelim lukom.
Iako su origano, majčina dušica i bosiljak bogati antioksidansima, pokazalo se da suhi sadrže veće količine od svježih.
Izbjegavajte antibiotike
Antibiotici uništavaju i dobre bakterije jednako kao što uništavaju loše, mogu rezultirati bakterijskom neravnotežom i potaknuti stvaranje upala – kaže Shemek, prenosi Faktor.ba.
Istraživanje mBio pokazalo je da samo jednokratna konzumacija antibiotika može promijeniti mikrobe u utrobi do čak godinu. Stoga ljekari preporučuju pravodobnu konzumaciju antibiotika samo onda kada vam zaista i treba, a tu spada liječenje bronhitisa, prehlade ili grlobolje, navode stručnjaci.
Jedite jaja
– Neka vaše oruđe protiv upala bude vitamin D, tvrdi Kellyann Petrucci, autorica knjige The 10-Day Belly Slimdown.
Ona kaže da je vitamin D ustvari hormon zbog čijeg nedostatka tijelo ne može zaustaviti upalu.
Vitamin D možete dobiti iz različitih dodataka prehrani, ali i iz same prehrane ukoliko ona uključuje losos, tunu i žumanca jaja.
Trening visokog intenziteta je poželjan
– Iako je bilo kakav trening dobar za tijelo, onaj visokog intenziteta, pokazala su istraživanja, smanjuje upalu u hipokampusu, neuronskoj strukturi mozga u kojoj nastaju emocije – tvrdi Petrucci.
Uostalom, ta vrsta treninga smanjuje i upale kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 kao i kod pacijenata s prekomjernom tjelesnom težinom ili onih pretilih.
Najbolje učinke, tvrdi Petrucci, dobit ćete ako ovu vrstu desetominutnog treninga radite tri puta sedmično.